Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktig rysarspelning

Annons

musik |

The Datsuns

& The Von Bondies

Kägelbanan, Södra teatern,

Stockholm

söndag 8 september

kanske 500 personer

Hårt rockande The Datsuns från Nya Zeeland och garagebluesiga The Von Bondies från Hookers, Stooges och MC5:s hemstad Detroit är nämligen en fantastisk, frälsande dubbelmacka.

The Datsuns inleder med ett halvtimmes set mjölig, energisk, bluesbaserad hårdrock'n'roll som stilmässigt landar någonstans mellan Danko Jones och Hellacopters. Det är tätt, pressat och bra drag rakt igenom och frontaren Dolf röst dallrar desperat i den mörka salongen i Södra Teaterns nedre region.

The Datsuns bjuder på förträffliga, knorrande, knarrande gitarrorgier. Riff med Zeppelindoft och gitarrsolon med AC/DC-smak.

- It's awfully quiet..., konstaterar Dolf mellan ett par låtar.

Sedan kör The Datsuns "Motherfucker From Hell" och följer upp med "Sitting Pretty". En låt med Nashville Pussy-lyrik och Zeppelindrag följd av en klockren, rungande, rullande stonerdänga. Ljuvligt.

Klockan tio i tio på söndagkvällen kliver The Von Bondies på scenen och spelar "Lack of Communication", titelspåret från gruppens debutalbum som producerats av bandets gode vän och själsfrände Jack White.

Syskonparet/makarna Jack & Meg White och deras duo The White Stripes är för övrigt närmsta gemensamma nämnare mellan The Datsuns och The Von Bondies. Båda banden är polare med den eminenta bluesduon i rödvitt.

The Von Bondies gör en fantastisk spelning på Kägelbanan. De sopar iväg ett set låtar som förenar det absolut bästa från The Who och The Strokes med bluesnerven hos The White Stripes.

Kärleken är blind och omedelbar. Det är helt omöjligt att inte falla pladask när frontare Jason Stollsteimer vrålar ut sin frustration med gospelpredikantens eller soulshouterns känsla.

Han flankeras av den för kvällen relativt allvarsamma bas- och gitarrduon Carrie Smith och Marcie Bolen, och Don Blum spelar trummor i tjusig White Sox-tröja.

The Von Bondies exploderar ur sig sin garagerock och låter bitvis oerhört Stooges, men mot slutet får vi ett par bluesiga souldängor som låter både Hooker och 16 Horsepower. Men körda genom en stenkross.

Båda banden kör ett gemensamt sista extranummer som är så MC5-röjigt att öronen nästan ramlar av.

En fantastisk dubbelkonsert, helt i nivå med den magiska rysare The White Stripes bjöd på i Roskildes gröna tält tidigare i somras.

Vi vill höra mer av The Von Bondies och The Datsun. Mycket mer.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons