Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En polis man vill ta hand om

Annons

Islänningen Arnaldur Indridason fick två år i rad Glasnyckeln för årets bästa deckare i Norden, först för Glasbruket (2003) och året därpå för Kvinna i grönt.

Så förlaget har alltså bra på fötterna när Indridason nu lanseras som "Nordens bästa kriminalförfattare"?

Nja... man kan - taggad av fotbolls-VM - ha patriotiska invändningar: Åke Edwardson lät sin Erik Winter vila både 2003 och 2004, och de åren skrev både Arne Dahl och Håkan Nesser bättre kriminalromaner än Indridason.

Med det sagt kan Indridasons nya roman berömmas.

Den enda tävlingsaspekt jag vill lägga på Mannen i sjön är att det är den bästa av hans så här långt fyra översatta böcker.

Min mening är att han överhuvudtaget inte kan jämföras med andra nordiska kriminalförfattare. Ska Indridason jämföras med någon, så är det med Georges Simenon.

Det är miljöerna, personerna, stämningen som är det viktiga för Indriadson.

Det är en stilla njutning att läsa honom. Språket är poetiskt ibland, kärvt ibland, men hela tiden vackert. Historien får ta sin tid, och du ska låta Indridason, inte jag, berätta den.

Om ett gammalt skelett på en sjöbotten. Om en navkapsel till en gammal Ford Falcon. Om en tragisk kärlekshistoria. Om det karga, vindpinade Island där självmordstatistiken är så förskräckande, spriten hembränd och kriminalpolisen Erlendur Sveinsson så älskansvärd i sin fåordiga tafflighet.

Denne Erlendur - så sammansatt och olycklig att han är en av de intressantaste huvudpersonerna i kriminallitteraturen.

Man vill ta hand om honom.

Han går där i blåsten och regnet och bär på sin tysta sorgsenhet, besatt av försvunna personer sedan lillebrodern en barndomsvinter frös ihjäl på fjället och aldrig hittades.

Hustrun bevarar ett vitglödgat hat till honom ännu tjugo år efter skilsmässan.

Dottern knarkar.

Sonen super.

Erlendur är totalt ärlig i allt han säger och gör. Det gör honom till en social katastrof, illa sedd av alla. När en poliskollegas hustru äntligen blivit gravid efter provrörsbefruktning säger Erlendur vad han tycker: "Stackars unge."

Mannen i sjön är en stor roman, en bitterljuv isländsk saga, av en stor berättare.

THOMAS HALVARSSON

Mer läsning

Annons