Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En perfekt barnteater

Annons

Den hundraåriga sagan om Peter Pan från Landet Ingenstans (av JM Barries) har länge varit bortglömd, men på senare år har den blivit populär igen, och i varje fall premiärpubliken hängde med i den inte alldeles enkla intrigen.

Det börjar litet oroväckande med en seg första scen som Pappa, Alexander Karlsson, räddar. Med underbart överspel så det blir fars av alltsammans.

Men sedan gör Peter Pan entré och då är saken klar. Sophia Beyer är helt magnifik i rollen. Hon har en utstrålning som skulle räcka till Maximkiosken, om man öppnade dörrarna bak i salongen, och en rutin som ger henne möjligheter att - med all rätt - dominera scenen.

Barnen kring henne, idel pojkar, alla utom två spelade av flickor, sekunderar fint. Men bäst av barnen är elvaåriga Sanna Glans som Lena. Hon har redan auktoritet och sjunger alldeles utmärkt. Hon ska spela Annie i musikalen med samma namn i höst, och tro mig, hon kommer att bli en sensation!

Sjunger utmärkt gör även Hanna Nordqvist som den besvärliga och avundsjuka älvan Tingegling.

Kring detta gäng finns ett antal dansduktiga indianer och så Kapten Krok, styckets bov, och hans gäng. Kaptenen spelas av den säkra Matilda Karlsson, som är tillräckligt hemsk för att vara spännande men tillräckligt löjlig för att inte skrämma barnen i salongen. Jag menar, vem kan vara rädd för en sjörövare som är skiträdd för en krokodil?

Runt henne flockas ett gäng tvärrandiga pirater, där rutinerade Magdalena Thors firar komiska triumfer i grått skägg och Mora-Nisseluva.

Som musikal är kanske pjäsen ingen höjdare, för musiken, bra tolkad av Mats Nyström, är rätt intetsägande. Men som barnpjäs är den perfekt. Regissören Tina Cherin har väl förstått att ta vara på alla poänger och koreografen Anna Hammarqvist har, med tanke på aktörernas låga åldrar, gjort enkla men effektiva danser.

I pjäsens final sjungs att de stora alla en gång varit små, och det ska nog vuxna som tänker se Peter Pan ta med sig.

Tycker ni inte om föreställningen är ni nog inte tillräckligt barnsliga.

ÅKE STRÖMMER

Mer läsning

Annons