Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny lokal i sikte

Annons

Rockmusik och Leksand är inte bara ljumma sommarkvällar med Lundell och Ledin i Sammilsdal. Det finns en lokal bandflora också. En gammal bluesräv som Pelle Lindström har naturligtvis ett finger med lite varstans, men även yngre förmågor skjuter upp som svampar ur den anrika jorden. Allt är inte kurbits och knätofsar.

Men som så ofta går allt i vågor och det har varit mer fart på rocken i Leksand tidigare.

- För fyra-fem år sedan fanns det hur många band som helst, men det känns som om det inte är lika många nu, säger Anders Andersson.

- Samtidigt är det fel att säga att musikintresset tynat bort. Vad som saknats är replokaler och spelställen, säger Johan Thirus.

De spelar båda i Leksandsbanden Montezumas respektive Grey Canvas, två av de band som varit mest flitiga att spela live den senaste tiden, både på hemmaplan och runtom i Dalarna.

- Vi brukar åka som ett konsertpaket och får plats i en minibuss, säger Johan Thirus.

En av de drivande krafterna i Leksand när det gäller det lokala musiklivet är föreningen Musikkvarteret, som bland annat arrangerar konserter. Föreningens största arrangemang är minifestivalen Himlarocken som äger rum en gång varje sommar. Den har arrangerats sedan 1995 och spelplats är för närvarande Sammilsdal.

När Musikkvarteret bildades 2001 tog man över ansvaret för Himlarocken. Årets övriga dagar är arrangemangen mer sporadiska.

- Vi ligger ganska lågt för tillfället, det är bara en handfull personer som jobbar med föreningen, säger Kalle Bergdahl, Musikkvarterets kassör och tillika sångare och gitarrist i Grey Canvas.

- Vi väntar på brandstationen. Den är helt perfekt. Det är bra replokaler och kan bli en perfekt spellokal.

Liksom vapendragarna i Montezumas, så har de redan en replokal i brandstationen tillsammans med en handfull andra band, men snart kan fler få chansen. Replokaler finns annars bland annat på Sinderska.

De flesta tidningen pratat med är överens om att Leksand är i skriande behov av en rockscen. Ett ställe där såväl lokala band som band utifrån kan spela och som kan bygga upp en långsiktig verksamhet. Leksandsbaren börjar få upp ångan, men annars är det mycket skralt med spelställen.

Sveasalen är knappast anpassad för rockmusik, även om den kan duga i brist på annat. I Insjön finns ungdomsgården Gula villan. Kommunens ungdomskonsulenter hjälper till att arrangera konserter på båda ställena.

- Skulle det finnas en lokal skulle det lätt komma fram fler band, säger Anders Andersson.

Brandstationen kan vara lösningen. Kalle Bergdahl menar att satsningen kommer att vara oerhört betydelsefull för Leksands musikliv.

- Även om vi kanske flyttar till hösten så kommer det alltid nya band som kan dra nytta av den, säger han.

I brandstationen planeras förutom replokaler och konsertlokal även en inspelningsstudio. Åtta miljoner beräknas ombyggnaden kosta. Byggstarten är planerad till den här våren och arbetet beräknas hålla på i ett halvår.

- Musiken har äntligen fått sin plats, säger Ove Olsson, ungdomskonsulent på Leksands kommun.

Han är glad över att det äntligen ser ut att gå i lås, även om allt inte är spikat till hundra procent. Både budgetmötet och byggnadsnämnden ska säga sitt. Han räknar dock med att det inte dyker upp några obehagliga överraskningar. Detaljplanen är redan klar.

- Från kommunen har vi också sett till att involvera berörda personer redan i början, så de blir delaktiga i hur utformningen av lokalerna blir.

Slutet gott, allting gott, förhoppningsvis.

Men vägen till brandstationen och en permanent rockscen har varit lång, menar de från Musikkvarteret - alldeles för lång. Tidigare var det tal om att ett lager skulle kunna bli ungdomshus, men det gick i stöpet och ett rockcafé på kajen dog sotdöden för ett par år sedan.

- Det känns som om rockmusiken motarbetas av vissa. Det satsas bara på knätofsar, säger Anders Andersson bittert.

- Och sport.

Fotnot: Tidigare artiklar var införda 18/3 och 25/3, och finns att läsa på tidningens hemsida.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons