Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny kulturdiamant

Annons

Luleå tog i helgen klivet upp i kulturens elitserie, när staden invigde ett splitter nytt hus för musik, konst och litteratur för 370 miljoner kronor.

Den kvartersstora byggnaden i centrum har alla förutsättningar att bli ett vardagsrum för Luleåborna och en kulturdiamant som lyser också internationellt.

Fyra våningar med panoramafönster lockar med insyn till bibliotek, konsthallar, kafé och entrén till den brant sluttande konsertsalen.

Ett eget hus för kulturen har diskuterats i Luleå i drygt ett halvt sekel. 14 olika placeringar har diskuterats under årens lopp, men inte förrän hösten 2003 kom politikerna till skott.

Luleå orkesterförening har varit drivande i diskussionerna med sin heta önskan att få en central konsertlokal.

När stadens bibliotek blev trångbott underlättade det beslutet att bygga ett helt nytt hus för kulturen.

För det är fler kommuner än Luleå som satsat på nya kulturhus de senaste åren. Vara, Lund, Jönköping, Alingsås, Gävle och Uppsala är bara några exempel.

- Något som också uttrycks som förklaring till att kulturhus byggs är att människor behöver kravfria mötesplatser som är gratis och neutrala, inte för minst för ungdomar, säger Ingrid Olmander, som arbetar med kultur- och biblioteksfrågor vid Sveriges kommuner och landsting.

Trots att Kulturens hus i Luleå kostade en rejäl slant har satsningen när den väl beslutades inte ifrågasatts särskilt mycket.

Ändå motsvarar summan lika mycket pengar som kostnaden för sju äldreboenden med 50 platser vardera.

- Man kan inte räkna så. Det här huset ska stå i 50-100 år. Den totala budgeten för kulturen i Luleå, inklusive kulturhuset, är 70-80 miljoner kronor per år, säger kommunalrådet Karl Petersen (s).

- Det är inte mycket jämfört med till exempel skolan, som har en budget på 1,2 miljarder kronor. Luleåborna behöver både vård, skola och kultur.

- Nu kommer världsartisterna att söka sig hit. Det finns en framtidstro i Luleå och regionen, och människorna längtar efter att få uppleva kultur, säger han.

Norrbottens residensstad lägger ribban högt när det gäller kulturhusets innehåll. Till invigningsveckorna som började i fredags har världsnamn från Norrbotten engagerats.

Författaren Mikael Niemi, som bott i Luleå, invigde biblioteket. Konsthallen invigdes av Luleåfödda konstnären Karin "Mamma" Andersson, och konserthallen av sångaren Peter Mattei, även han bördig från staden.

(TT SPEKTRA) PER VALLGÅRDA

Mer läsning

Annons