Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En nedtonad Oscargala

Annons

När George W Bush gav Saddam Hussein ett 48-timmars ultimatum i måndags spekulerades det i om Oscarutdelningen skulle skjutas upp. Producenten Gil Cates lovade att galan kommer bli av, men glamouren ska tonas ner och sändningen kan komma att avbrytas av nyheter från kriget. Enligt arrangörerna är det inte är troligt att galan ställs in, men en anonym källa säger till People News att "om liksäckar forslas hem tror jag inte att folk vill ställa till med fest".

Många av Hollywoods största stjärnor har offentligt gått ut och protesterat mot kriget. Gil Cates är orolig för att Oscargalan ska förvandlas till ett politiskt forum och har bett de nominerade att avstå från manifestationer. Dessutom ville man att Eminem, som är nominerad för filmlåten "Lose yourself", skulle tona ner de grova språket i låttexten. Eminem vägrade och stannar nu hemma från galan. U2 kommer dock att medverka på galan med "Gangs of New York"-låten "The hands that built America", och frågan är om de världsförbättrande irländarna kan hålla sig från fredskommentarer.

En annan storm har gällt politiken kring omröstningen. Det faktum att Oscarbelönade filmer lockar stora mängder biobesökare har lett till hänsynslösa lobbykampanjer. Filmbolagen satsar stora summor på marknadsföring av sina filmer till Oscarjuryn och skådespelare försöker övertyga Akademin att nominera dem i den kategori där de har störst vinstchanser.

Men trots politik och pengar kommer den som orkar sitta uppe mellan klockan halv tre och sju på söndag natt garanterar att få uppleva följande:

Någon kommer att bära en klänning som blir klassad som "katastrofal". Ingen färgad skådespelare kommer att få pris (dels för att ingen är nominerad och dels för att Haleys komet visar sig oftare). Och programledaren Steve Martin kommer att få kämpa stenhårt för att anpassa sin humor till det rådande klimatets krav på "värdighet". (PM)

KARIN SVENSSON

Mer läsning

Annons