Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En musikstad med ambitioner

Annons

På listan över band som G-sträng bokat finns artister som Broder Daniel, Dead Kennedys, The International noice conspiracy, Moneybrother, Melody club, Hell on wheels, Timbuktu, Motorhomes och José González. Inte illa med tanke på föreningens knappa ekonomi.

- I dag får vi 20 000 i kommunalt bidrag, det räcker ingenstans och det gör att man inte motiveras att jobba vidare. Vi gör mycket för kommunen, men det är svårt att konkurrera med redan etablerade föreningar som är över 30 år gamla, säger Tommy Forsell, G-sträng.

På G-strängs hemsida kan man läsa följande:

"Vad som är typiskt för en liten ort av Avestas storlek är att det råder någon slags uppgivenhet bland dess ungdomar, att de känner frustration över att inget händer i deras liv. Tyvärr så är det få som försöker göra något åt det".

Men G-strängs medlemmar tog saken i egna händer och gjorde något åt det. Tommy Forsell är sedan fyra år tillbaka ordförande i arrangörsföreningen G-sträng. Han tillhör det yngre gardet i G-strängs historia och blev som 18-åring mot sin vilja inröstad som ordförande i föreningen. Tommy är 23 år nu och tycker själv det är dags att någon yngre tar över ordförandeskapet.

- Det är dags att få in lite yngre och hungrigare folk i föreningen. Jag märker att jag inte längre har lika bra koll på vad högstadiekidsen lyssnar på och gillar, säger han.

G-sträng har prioriterat "kidsen" när de anordnat spelningar. De har arrangerat alkoholfria evenemang utan åldersgräns och det har fungerat bra.

- Vi arrangerade en fest med alkohol, men det kom inte mycket mer folk för det. Folk kommer för musikens skull, säger Tommy Forsell.

För att kunna boka de stora artisterna har Tommy och hans G-strängskolleger ibland lagt ut en del tusenlappar från egen ficka. I vissa fall har det ändå inte gått ihop i slutändan.

- Broder Daniel-spelningen gick inte med vinst. Det handlar om helt andra gage, även ljud och ljus kostar till exempel mycket mer när det handlar om så stora band. Det skulle gå så mycket lättare om vi hade en buffert att jobba upp.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons