Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En musikalisk höjdpunkt

Annons

När Dalhalla i höst summerar sommarens verksamhet är jag övertygad om att torsdagskvällens program kommer att framstå som en av säsongens musikaliska höjdpunkter.

Tre skickliga solister tillsammans med några av landets främsta instrumentalister bjöd oss på en riktig höjdarkväll, även om vi fick vänta onödigt länge på att aftonens nestor, Toots Thielemans, gjorde entré. Men när han väl kom tog vi honom i vår famn och lät honom underhålla oss som han alltid gjort.

Det blir nästan alltid gränslös musik när paret Monica och Carl-Axel Dominique håller i taktpinnarna. Så också i går. Vi fick uppleva en musikalisk resa från Dalarnas folkmusik till italienska operaarior. Det var bara att njuta.

Det gjorde vi alldeles speciellt till sopranen Tua Åberg som redan i sin entré varslade om att det skulle bli något utöver det vanliga. Med sin sång ur Rigoletto stärkte hon sin ställning hos oss.

En publik i Dalhalla blir alltid på gott humör när det erbjuds god musik av eller med musiker med anknytning till länet.

I år är det 100 år sedan Hugo Alfvéns midsommarvaka hade urpremiär. Med den lyhördes förmåga inleddes torsdagskvällen med just midsommarvakan. Samarbetet mellan Monica Dominiques quintet och Sundsvalls blåsarkvintett blev magnifik.

Saxofonisten Jonas Knutsons version av Snygg-Olles polska från Rättvik fick mig att inse att polskor inte nödvändigtvis kräver fioler för att det ska kännas att det är en polska.

Jan Malmsjö är en duktig artist, men jag upplevde att det krävs intimare scener än Dalhallas för att han ska kunna komma till sin till sin rätt.

82-årige Toots Thilemans hade dock inga svårigheter att göra sig själv rättvisa. Det var bara att luta sig tillbaka och njuta av en formidabel artist som spelade ut hela sitt register, inte minst sitt stora artisteri på munspel.

Dalhalla är en stor arena. Thielemans är en stor artist. Ett klassiskt möte vi kanske aldrig mer får uppleva?

Vi var nog många som nynnade på "En bedårande sommarvals" under hemresan från Dalhalla.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons