Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mjuk mur av tyg

Annons

Rummet förändras med konsten och konsten förändras med rummet.

Det är uppenbart även i ett rum som Rättviks konsthall med starkt arkitektoniskt uttryck. Den högsta och längsta väggen i utställningshallen har utmanat fyra konstnärer när de arbetat med installationen Byta blick.

De bländvita väggarna utstrålar fasthet och oföränderlighet med sina markerade regelbundna murstenar. Utställarna, Inger Bergström, Anna Sjons Nilsson, Lotte Nilsson-Välimaa och Cilla Ramnek, nöjer sig inte med att bryta upp det intrycket med ett antal konstverk. De har tagit itu med hela väggen och förtagit hårdheten med textil. Sten för sten har mjukats upp med 700 tyglappar, exakt lika stora som stenarna.

Muren av tyg är utställningens mest verkningsfulla inslag - genom sin storlek, sitt lysande spektra av färger och mönster och inte minst den fysiska och psykologiska effekten. Vi tvingas att byta blick.

Idén har fått växa vidare ut i rummet . Möbler och föremål får sin hårdhet uppmjukad av textil, ofta med rara och förföriska mönster. Den textila formgivning som oftast uppfattats som kvinnlig, smälter bokstavligen samman med det "manligt" hårda och kantiga, limmas fast och hårdgörs.

Bordens kaffekoppar, fetischer för vardagsmys, får iAnna Sjons Nilssons tappning ett fördjupat uttryck. Istället för en dryck möter vi speglar av oss själva, omgivningen och våra drömmar.

Utställarna ingår i gruppen Fiber Art Sweden, som arbetar med textil konst i ett utvidgat fält, bland annat med video, installationer och skulptur.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons