Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ljus kväll med Sofia och Väsen

Annons

En lång kö ringlande utanför insläppet till Jöns Andersgården i Rättvik. Biljetterna var utsålda men fler fick plats. Ungefär 550 personer lyckades tränga ihop sig på sluttningen för att lyssna på Sofia Karlsson med band och Väsen: Svarta Ballader och annat.

-Det här är en Dan Anderssonkonsert ifall ni hade missat det, säger Sofia Karlsson.

Publiken skrattar, nej det är man väl medveten om.

Det sista halvåret har Sofia Karlssons popularitet ökat kraftigt. Hennes skiva Svarta Ballader, där hon tolkar Dan Andersson i både nya och gamla tonsättningar, släpptes 2005 och blev idel rosad av kritikerna. Att Sofia Karlsson också är en duktig liveartist fick publiken i Rättvik bekräftat i går kväll.

-Jag är så väldigt glad över att vara här. Frågan är vem som har bäst utsikt. Ni som har vyn över Siljan eller jag som får se en somrig publik i sköna solstolar, säger Sofia.

Publiken är redan vunnen när Sofia Karslsson börjar med Dan Anderssons sång till sin syster Anna.

Sofia Karlssons röst är skolad bland annat på Kungliga musikhögskolan i Stockholm med inriktning mot just folklig sång. Tillsammans med sitt band Esbjörn Hazelius på fiol, gitarr och kör, Olle Linder på kontrabas och kör och Roger Tallroth på gitarr och bouzouki, uppräder de i en och en halv timmes tid. Publiken vill dock ha mer och Sofia Karlsson får lägga till ett extra nummer i sitt ordinarie program. Naturligtvis blir det polska från Rättvik.

I morgon far hela gänget vidare till Oxelösund och nästa spelning.

Gitarristen Roger Tallroth spelar hela kvällen då han även ingår i gruppen Väsen som inleder konserten med en 50 minuter lång spelning. I Väsen spelar han med Olov Johansson på nyckelharpa och Mikael Marin på viola. Gruppen har turnerat i både Europa, USA och Japan och presenterar polskor med inspiration från hela världen. Även Väsen berömmer publiken som svettas i kvällssolen med Rättviks kyrka i bakgrunden.

CAMILLA SANDY

Mer läsning

Annons