Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En levande musikmaskin

Annons

I söndags var det dags för ännu ett besök i Cassels. Fullt hus, givetvis. Det är bara att beklaga alla dem som inte tog chansen att lyssna på en grupp som måste betecknas som något av det bästa i musikväg lilla Sverige bjuder övriga världen på. Låt vara i "fel" genre för att de stora drakarna ska ta till världskrigsrubrikerna varje gång någon av medlemmarna avger ett toalettbesök.

1989 hörde jag gruppen första gången. Jag har fortfarande svårt att sammanfatta deras framträdanden utan att snubbla på superlativen.

Att bevista en konsert som den i söndags är inte bara en njutning för alla sinnen, det är också en lektion i svensk populärmusik av tidlös sort. Här staplade man upp ett antal nummer varav några redan nu måste betraktas som svenska musikklassiker oavsett genre.

Lars Färnlöfs Att angöra en brygga, Hasseåtages Siv Larssons dagbok, Olle Adolphsons Trubbel och Sängen, Gunnar Svenssons och Ake Soderstroms Jag vill kyssa dina lappar, Charlotte (skriven på EU-anpassad skrivmaskin utan prickar och ringar över vokalerna) samt Håll musiken i gång. Man trodde inte att någon artist skulle våga sig på att framföra den sistnämnda efter Povel Ramels och Monica Zetterlunds definitiva originalversion, men här mötte vi en kvintett som inte bara vågade; den klarade sig från vågspelet med ett MVG. Med råge. Lägg till detta ett par Basieklassiker från "atom-lp:n" så förstår ni att ett fullproppat Cassels hade svårt att släppa gruppen från scenen. En version av Mikael B Tretows evighetsmaskin fick nästan Cassels tak att rämna ännu en gång.

Notabelt när det gäller The real group är att man aldrig tillgriper enkla applådknipande grepp.

Här får den goda smaken vara med och bestämma. God smak och extrem musikalitet är framgångskonceptet som får de flesta av branschens folk, som breder ut sig i tv-sofforna, att framstå som direkt hämtade från mellanstadiets Roliga timmen.

Missa för guds skull inte The real group nästa gång.

För visst lär det bli en sjätte gång i Cassels. Åtminstone om publiken får bestämma och gruppens turnéplaner medger ännu ett nedslag här mellan världsmetropolerna.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons