Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ifrågasatt kyrka

Annons

Tidigare biskopar kastade orsingar som ifrågasatte barndopet i fängelse och förhörde dem inför konsistoriet. Abraham Angermannus hade med sig några "starka scolastici" för att utdela iskalla avrivningar och spöstraff åt trollkonor och avfällingar.

- Det var roligare att vara biskop förr, konstaterade Ytterberg i upptakten till det samtal han ville föra med den fullsatta Wallingårdens besökare.

Han hade lodat i SCB:s värderingsundersökningar och gjort flera iakttagelser som innebär att Svenska kyrkan behöver "förmedla det evigt giltiga på nya sätt, med nya ord och på nya vägar":

n Kyrkan som auktoritet och meningsförmedlare är oerhört ifrågasatt.

Tiden är en gång för alla förbi då gummorna klev ned i diket och neg för prostens i Leksand bil - fast han hade sålt den vidare till skolläraren.

- Alla institutioner är ifrågasatta. Det gäller också partisystemet. Vi går mot ett mer individualistiskt samhälle, en livsåskådningsmarknad där inte så få är egenföretagare i andlighet.

n Enhetskulturens föreställning om att människan är unik är ifrågasatt. Allt fler säger "är människan något annat än ett intelligent och socialt däggdjur?". Ytterberg varnade för en tankekedja där människan ses som en komplicerad form av liv och liv som en sorts kemi.

Att den ifrågasatta gränsen mellan människor och djur leder till en mer mänsklig behandling av djuren har Ytterberg inget emot, men han varnar för det omvända: Att människor i olika sammanhang behandlas som djur. Han exemplifierade med de medicinska möjligheter som numera finns i sjukvården.

n Människan är mer välinformerad än någonsin. Vi listar frågor som miljö, fred och rättvisa som viktiga. Men det verkliga engagemanget visar nutidens människor i fråga om sin hälsa, sin kärlek och sitt arbete.

Ytterberg uppgav att en framtidsbild där alla upplever att det egna ansvaret slutar vid villastaket för honom är en bild av helvetet.

- Vi vill bara plocka välfärdens frukter, men inte vårda det gemensamma trädet.

Människan är å andra sidan obotligt religiös, konstaterade han och berättade om de tre studenter som på skämt grundade en druidkyrka. När de efter ett år berättade för de allt fler som kom till sammankomsterna att alltihop var en ploj för att slippa gå på universitetets gudstjänster, blev de uteslutna av de djupt troende i druidkyrkan.

- Vi borde vara vaccinerade mot vidskepelse, men marken tycks bördigare än någonsin. Vi ser också destruktiva yttringar och personlighetsförstörande inslag, när religionen borde handla om evangelisk befrielse.

Ortsnamnnen Knutby och Madrid står för Ytterberg för ytterligheterna i religiös utövning. I Knutbyfallet anser han att religiösa människor drog sig bort för att odla sin värdegrund under karismatiska ledare.

- De tog ut något som borde varit kvar i samhället.

I fallet Madrid, där det misstänks vara fanatiska islamister bakom bombdåden som dödade över 200 människor, är det religionen som har anspråk på att ta över hela samhället. Världen måste rensas från "den store satan", Koranen och sharia ska vara lag och en teokratisk ordning gälla.

I vårt samhälle skulle det vara som att gå tillbaka till Abraham Angermannus dagar. Men vi ser hur den kristna högern i USA har ambitioner den försvarar med att den har en biblisk uppgift, sade Ytterberg.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons