Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En historielektion

Annons

Pugh Rogefeldt

++++

rock

Pugh

(national)

"Idrottsknarket, den enda drogen som var legitim, intresserade mej inte... Jag hade hört talas om att det fanns ljusa gudar långt bort som hette Presley, Perkins och Jerry Lee".

Pugh Rogefeldt

Den här fyra skivor tjocka Pughboxen innehåller ett ganska personligt urval svensk rockhistoria som spänner från det sena 60-talets luftlätt psykedeliska barnprogramblues, över det tidiga 70-talets stenhårda men sensuellt rullande rock'n'roll, in i det läskiga 80-talets mix av grymlingheter och Gotlandsbladiga kärleksballader för att slutligen avrundas med ett spår besynnerligt hårdrockig nyinspelad filmmusik hämtad från "Sprickorna i muren".

Pugh Rogefeldt har haft många artistiska ansiktsmasker på sig genom åren, men vare sig han varit inne i en Dylan-, Stones-, Bowie, svensk proggrock- eller rent av en renrakad Nordman-period så har han bibehållit integriteten hos en tvättäkta rocker.

Pugh är en mångfacetterad artist, inte lätt att ringa in eller kategorisera, även om musiken ofta varit relativt rak, bluesbaserad rock'n'roll med sprudlande texter på svenska.

I begynnelsen var de små lätta molnen och Ja dä ä dä och socialpolitiskt tintade pre-progg-sånger som Surabaya Johnny, men också apkyliga kaxiga bluesnummer om guldgruvor avfyrade från höften.

För många är denna ur-Pugh den som är värd att minnas och nostalgiskt tänka tillbaka på.

Men i själva verket dröjde det några plattor innan alla cylindrarna tände, något som också förtjänsfullt avspeglas i boxens upplägg.

Med demoversionerna av låtar som Grävmaskinen, Mona och på skiva nummer två stiger temperaturen några grader. I de sex första sångerna på skiva nummer tre kommer urladdningen.

På albumet "Bolla och rulla" hittade Pugh Rogefeldt hem. Han och bandet måste haft otroligt skojigt i studion, och svensk rock har aldrig varit närmre Rolling Stones än där.

Hog Farm, Silver Lona, Bolla och Rulla, Dinga Linga Lena, Grävmaskinen och Mona är den här samlingens sexiga, svidande, bångstyriga, röjiga, extatiska urladdningen, resten är enstaka små guldkorn, intressanta arkeologiska och/eller politiska stickor och strån samt ett och annat pinsamt bottennapp som "Snart kommer det en vind" eller den tidigare nämnda nya filmlåten "Stormaren".

Pugh Rogefeldts små snedsteg i karriären är dock oerhört lätta att överse med, den egna självbiografi han bidrar med i boxens katalog är helt underbar, och boxen ger ett lyxigt och väl sammansatt porträtt av en av den svenska rockmusikens sanna pionjärer.

Boxen är relativt fri från Grymlingheterna, men i stället packad med smågodis i form av livenummer med Thåström, demoversioner av topplåtar och annat kul.

Pugh Rogefeldt var inte bara först med att göra rock på svenska. Han har skrivit några av de vackraste (och mest bisarra) texterna i den svenska musikhistorien också. Och "Bolla och rulla" är ett av de fem bästa svenska rockalbum som någonsin spelats in.

Pughboxen är naturligtvis en helgjuten investering för nostalgikern eller musikarkeologen. Men ett större och viktigare syfte kan den möjligen tjäna som upptäcktsfärd, historielektion och inspirationskälla för unga svenska rockers.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons