Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En god introduktion till musiken

Annons

LitteraturFör den som inte vill gå kurs i musikhistoria men ändå önskar förbättra sina kunskaper i ämnet "klassisk musik" kan rekommenderas denna påkostade, omfångsrika och läckert designade bok.

Den engelske musikproducenten John Burrows har uppbådat ett team av experter inom olika musikområden och sammanställt ett lättillgängligt referensverk, som efter en inledande snabbkurs i musikteori banar sig fram genom musikhistorien ända till samtida konstmusik.

Tonvikten i det rikt illustrerade verket ligger på komprimerade porträtt av de mest kända kompositörerna inom västerländsk konstmusik, med en snabbgenomgång av viktiga verk, ofta spetsat med diverse (oftast välbekanta) anekdoter.

Burrows skriver i förordet om sin avsikt med denna volym: "Boken skall informera, intressera och vara användbar för alla som tycker om klassisk musik, oavsett ålder och kunskapsnivå."

Detta är inte uppslagsboken för den som söker fördjupning, men som informativt referensverk är det gediget.

Texterna är genomgående skrivna med både entusiasm och noggrannhet. Det är ibland glassigt som i vilken modetidning som helst, alternativt superpedagogiskt som i hyperillustrerade guideböcker.

Man kan väl säga att detta verk motsvarar programserier med "easy listening" och liknande - ett försök att fånga upp en bred publik och bilda den så mycket som nu bara är möjligt på dryga 500 sidor.

För egen del väntar jag nu bara på att det ska komma ett musiklexikon på dvd; där torde möjligheterna vara enorma.

BJÖRN GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons