Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fråga om kultur

Annons

Stå kvar, det är kul att dansa polka när det är trångt. Det sade Benny Andersson när han och hans orkester uppträdde i Sammilsdal i Leksand i somras.

Då var det fortfarande ljummet, glatt och somrigt.

Nu är det höst och för arrangörerna EMA Telstar är det inte längre lika glatt. Turnén kan ställa till en skattesmäll på 1,4 miljoner kronor om skattemyndigheterna väljer att kalla evenemanget för danstillställning.

För tre veckor sedan besökte BAO Sammilsdal i Leksand.

Omkring 4 500 personer såg BAO, Helen Sjöholm och Tommy Körberg där och ytterligare 20 000 personer har sett dem under deras sex spelningar runtom i Sverige.

Nu återstår bara för skattemyndigheten att bestämma om Benny Andersson-turnén räknas som kulturverksamhet eller danstillställning.

För danstillställningar gäller 25 procents moms, här ingår alla dansbandsevenemang. Dansband räknas alltså inte som kultur, något som Bert Karlsson inte varit sen med att protestera emot.

Kulturverksamhet, bland annat konsertbiljetter, har förmånen att slippa den vanliga momsen. Här gäller i stället kulturmomsen på sex procent.

- Det är horribelt att skattemyndigheterna ska sätta ribban för vad som är kultur och inte, säger Leif Henriksson på EMA Telstar.

Den totala biljettintäkten för BAO-turnén ligger på 6 000 000 kronor.

360 000 kronor blir moms om man, som arrangörerna gjort, räknar med en moms på sex procent.

Nu kan det alltså bli frågan om 25 procents moms och summan skulle då uppgå till 1,5 miljoner kronor.

- Det är klart det här är kultur. Benny Andersson är en av vår tids största kulturpersonligheter. Nu åkte han ut och spelade med ett stort gäng och uppmanade publiken att dansa på en 20 gånger 20 meters dansbana. Skulle kulturen då ifrågasättas? Men jag tycker att det vore bra att pröva den här frågan, säger Leif Henriksson.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons