Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En exceptionell talang

Annons

Jerker Dahlin läste naturvetenskapligt program på gymnasiet och såg framför sig en framtid som forskare i kemi eller biologi. Men så var det det här med sången.

I kören i Leksand som Bengt Isaksson ledde hade Jerker utmärkt sig med sin fina tenor. Jerker från Norr Lindberg kom inte in på de tekniska utbildningar han sökte efter gymnasiet, men antogs till en musikhögskoleförberedande utbildning på Musikkonservatoriet i Falun. Därefter har sången varit i fokus. Jerker sjöng två år för Birgitta Sundqvist och påbörjade sedan en högre utbildning i Oslo.

Där stod det klart att han har en exceptionell talang. Redan när han gick andra årskursen fick Jerker en huvudroll i en uppsättning på Den Norske Opera. Det är sex år sedan. Studierna har dragit ut på tiden. Jerker har haft många uppdrag och studieuppehåll.

- Utbildning betyder mest för den som tänker sig en framtid som pedagog. Man får ju inga jobb på betyg. Det är provsjungningarna som gäller.

Jerker Dahlin har en mycket lättrörlig, lyrisk röst, så till den grad att han tycker Rossini är för tung.

- Jag tänker inte pusha min röst i någon riktning. Vi får se. Men jag är ibland i världsklass när jag gör det här jag är bra på. Och det är jag stolt för, säger Jerker om sina insatser i barockmusikens franska stil - den som kräver en stor förmåga att kolorera.

Och det är just Jerkers specialitet som givit honom en roll i Jean-Philippe Rameaus Les Indes galantes, som ett franskt operasällskap i vår ger i Polen, Holland och Italien. Han ska också sjunga verk av Marc-Antoine Charpentier i Marocko och har fått prestigeuppdraget att framföra dennes opera Medée i Versailles med anledning av att det i år är 300 år sedan kompositören dog.

I augusti sjunger Jerker Dahlin evangelistens parti i Johann Sebastian Bachs Johannespassionen när verket i ett kulturutbyte ska framföras på Kuba.

Jerker Dahlin skulle gärna komma till Dalarna och sjunga, men tycker att exempelvis Musik vid Siljan är alltför Stockholmsorienterad.

- Det finns många bra sångare från Dalarna, men det är tyvärr Stockholmsdominerat när uppdragen fördelas. De verkar möjligen känna till Hillevi Martinpelto, säger han.

Hans kalender är helt full till och med november, så Musik vid Siljan skulle inte kunna komma i fråga förrän sommaren 2005.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons