Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dansk Deer hunter

Annons

Susanne Bier blir närmast generad när man nämner släktskapen mellan Bröder och Michael Ciminos tungt Oscarsbelönade Vietnamdrama från 1978 - hon rodnar men förnekar inte.

- Det är som att säga 'du har gjort en Michelangelo'. Jag tycker mycket om Deer hunter och all filmkonst är som en svamp som suger åt sig alla möjliga influenser. Men jag kan inte säga att jag medvetet tagit element därifrån.

Bröder är berättelsen om bröderna Michael (Ulrich Thomsen) och Jannik (Nikolaj Lie Kaas). Michael är majoren som reser med sitt förband till Afghanistan, utsätts för fasansfulla prövningar och kommer hem och förväntas leva ett vanligt liv.

Ett av Biers syften med filmen är att visa vad som händer med den lilla världen - familjen - när den påverkas av den stora.

- Jag tror vi här uppe känt en 'nordisk distans'. Vi tycker vi haft nyckeln till sanningen; vi har byggt ett samhälle som fungerar, då kan alla andra också göra det. Det har gett en besserwissermoral. Men hur reagerar vårt ordentliga samhälle när det ställs inför en helt ny situation?

På sin tid fick Deer hunter ta emot hård kritik för att den gav en fördomsfull bild av nordvietnameserna. På samma sätt är Biers version av den muslimska gerillan i Afghanistan kontroversiell. "Fienden" är enbart ond; svartskäggig, obegriplig och med en svaghet för sadistiska dödslekar

Än mer komplicerat blir det med tanke på att medförfattaren, Anders Thomas Jensen, flera gånger tidigare anklagats för att ge en negativ bild av ickedanskar.

- Bröder är inget försök att diskutera Danmarks roll i Irak och Afghanistan, vi ville undersöka vad kriget gör med människor.

- Vad gäller Anders Thomas Jensen så skämtar han inte bara med ickedanskar utan med alla former av mänsklighet, då kan man inte vara politiskt korrekt.

Den kvinnliga huvudrollen som Michaels fru Sarah spelas av Connie Nielsen, dansk Hollywoodstjärna (Gladiator, One hour photo) som gör sin första roll i hemlandet.

- Nu får hon filmerbjudanden av helt annan dramatisk kaliber än före Bröder.

Bröder visades på Göteborgs filmfestival och har biopremiär den 23 mars. Redan i april börjar Bier spela in sin nästa film, med Rolf Lassgård och Mads Mikkelsen i huvudrollerna. (TT Spektra)

ERIK HELMERSON

Mer läsning

Annons