Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bok på tjejernas egna villkor

/

Annons

Anna Norlin har funderat på hur vi blir tjejer och killar och varför vi beter oss som vi gör och i handboken Tänk (tvärt) om, har hon samlat lite fakta om makt, styrning och motsättningar mestadels i Sverige.

Hon uppmanar unga läsare att tänka tvärtom: "miljoner killar blir slagna av sina kvinnor och att polisen struntar i det"; "det finns en särskild bok i klassrummet som heter Männens historia, och så vidare.

Upplägget är ambitiöst och Norlin får med de flesta van(e)föreställningarna om lönen, karriären, reklamen, modet, sex och feminism.

Här varvas statistisk med intervjuer av ungdomar från elva till tretton år. De och en samhällsforskare kommer till tals och ger sin syn på orättvisorna och fördomarna.

Fokus landar av naturliga skäl mest på tjejernas situation, men i pratbubblorna är det jämnt fördelat mellan funderingarna, även om killarnas kommentarer även här ofta handlar om tjejer.

"För mig är tjejer mer ordning och reda. Dom skriver finare och tar hand om sina saker. Dom är noggranna när det gäller onödiga saker".

Men Christian, 12 år, avslöjar: "För några år sen då hade David Beckham nagellack och då ville alla ha det bara för att han hade det."

"Det personliga är politiskt." Så löd ett av kvinnorörelsens slagord på 60-talet. Kvinnorna var intresserade av de "mjuka" frågorna, något som påverkade innehållet i medierna.

Idag vill vi hoppas att detta har förändrats. Men Norlins överblick av reklam och media - och ungdomarnas betecknande funderingar - visar att så inte är fallet.

Sätt den här boken i lärarnas händer och låt den ingå i kursplanen på det att tjejers och killars liv blir synliggjorda och gestaltade offentligt!

MARIANNE EKENBJÖRN

Fakta: Litteratur Ungdom

TÄNK (TVÄRT) OM!

Anna Norlin

Rabén & Sjögren

Mer läsning

Annons