Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bok i örat den nya trenden

Annons

En 100-procentig ökning av utlåningen av cd-böcker konsteras på huvudbiblioteket i Falun - från 4 315 lån 2004 till 8 185 lån 2005.

- Så fort det kommer ut nya ljudböcker köper vi. Men av de 750 titlar vi har här brukar högst tio finnas inne. Därför händer det att folk klagar: "Ni har ju ingenting". Men låntagarna kan alltid titta i våra kataloger och beställa, säger bibliotekarie Jan-Erik Claesson, som är inköpsansvarig.

- Vi köper in massor av ljudböcker, men det tycks som om det aldrig räcker till, säger bibliotekarie Pia Witt.

När Aino Trosells senaste, En gränslös kärlekshistoria, kom i slutet på januari köade redan låntagarna.

- Än så länge finns inte mycket dalalitteratur på cd, säger Pia Witt som är ansvarig för dalasamlingen.

Av Aino Trosell finns tre. I den nya, En gränslös kärlekshistoria, hörs Trosells egen röst. På en öde ö i havet, inläst av Sven Wollter, och Se dem inte i ögonen, inläst av Astrid Assefa, är också flitigt utlånade.

Av dalaförfattare finns i övrigt bara Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga som ljudbok, där Per Myrbergs röst hörs under 16 timmars inläsning. Tyvärr finns ingen möjlighet att höra Selma själv läsa sina verk. Nya bestsellers kommer fortast på cd. Deckare går åt direkt. Piratförlaget var tidigt ute med efterfrågade namn som Marklund, Guillou och Holt.

Andra exempel på populära ljudboksförfattare: Tolkien, Dan Brown, Henning Mankell, Karin Alvtegen och Leif G W Persson. Första delarna i Per Anders Fogelströms Stockholmsserie har börjat ges ut på cd och efterfrågan är stor. Vilhelm Mobergs Utvandrarserie ser ut att bli lyssnarfavorit. Bland nyutgåvor ligger Klas Östergrens Gangsters med Reine Brynolfsson som uppläsare och Katarina Mazettis Familjegraven, inläst av henne själv, i topp.

Barn gillar att lyssna på böcker, konstaterar bibliotekarierna. Och föräldrar uppmuntrar lyssnandet. Astrid Lindgrens egna inläsningar, liksom Harry Potter-böckerna, är alltid efterfrågade. Även vuxna frågar, lite generat, efter Harry Potter.

Bokhandelns försäljning motsvarar ännu inte den stora skaran lyssnare. Men allt tyder på en lysande framtid för ljudböckerna - det enda växande segmentet inom bok- och musikbranschen.

Enligt ljudboksförlagens undersökning är den genomsnittliga konsumenten högutbildade kvinnor i medelåldern (precis som med tryckta böcker). Men kvinnorna dominerar inte lika mycket som när det gäller tryckta böcker, 46 procent av lyssnarna är män.

Tidsoptimering uppges som främsta orsaken till att man väljer ljudbok. Det återspeglas i att mer än 50 procent lyssnar i bilen.

Andra vanliga lyssningsställen är under resor, träning och hushållsarbete.

I Sverige finns följande ljudboksförlag: B Wahlströms, Bonnier Audio, NoK Audio (Natur och Kultur), Norstedts Audio (tidigare Pan Hörböcker), Piratförlaget, Storyside, Sveriges Radio och Talande böcker.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons