Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En äventyrlig sommar

Annons

Dessutom kan den äventyrslystne leva trollkarlsliv i Harry Potter och fången från Azkaban och svinga sig i spindelväv i Spider-man 2. Matinékänslan torde vara säkrad.

Men det finns också plats för mörkare berättelser, som den svarta komedin Stepford wives med Nicole Kidman och Hellboy, om en demons öde i Nazityskland.

I Marvelfilmatiseringen Punisher bestämmer sig en agent för att själv utrota det onda i samhället efter att hans familj dödats.

Hongkongfilmen Happy together handlar om ett förhållande som vittrar sönder, och asiatisk film får för övrigt allt större plats på svenska biografer. Förutom Happy together har de japanska filmerna Zatiochi och One missed call premiär i sommar.

Fyra svenska filmer går upp på bio de närmsta månaderna. Två av dem, Babylonsjukan och 6 points, behandlar det klassiska temat om ungdomar som söker efter en identitet. I Kay Pollacks Så som i himmelen spelar Mikael Nyqvist utbränd dirigent som flyr till Norrland och dansk-svenska Dag och natt är en berättelse om familj och kärlek.

Efter Bowling for Columbine har dokumentären fått ett uppsving på biograferna. I sommar visas Metallica-skildringen Some kind of monster och Jim Jarmuschs Coffee and cigarettes där så vitt skilda personer som Roberto Benigni och Iggy Pop dricker kaffe, röker cigaretter och berättar om sina liv. (PM)

KARIN SVENSSON

Mer läsning

Annons