Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En återkomst med stil

Annons

Den spontant påkomna titeln Björn is back in town summerar verkligen vad gårdagens föreställning handlade om.

Det är en återkomst med stil han gör, Anders Skifs pojk, som för 44 år sedan sjöng på ett lastbilsflak där Konsum nu ligger.

Sval storbandsjazz, gamla godingar från storhetstiden och- historier från den gamla goda tidens Vansbro med revyer och Ferneborgs radioaffär som det stora landmärket.

Musikaliskt dominerar den svala känslan av cocktailpartyn, som i den jazziga versionen av Hooked on a feeling, som sätter tonen. Men på scen är det avslappnat. Svarta jeans och kavaj, inget stort, bara Björn Skifs som sjunger några låtar i sällskap av sina vänner Västerdala storband och Malin Jonsson i det som från scen kallas ett stort vardagsrum.

I den första delen hinner Malin Jonsson sjunga en duett med Skifs, de två gör ett perfekt par och deras röster kompletterar varandra väl.

På egen hand gör Malin Jonsson en version av ledmotivet till filmen 1939 som inte andas dammig 80-talsfilm utan tvärtom riktigt fräscht, detsamma gäller hennes version av Route 66.

I Västerdala storband är det gitarristen Wiking Cederbladh och kapellmästaren Tony Fritzon som gör fantastiska soloinsatser.

När Björn Skifs gör sin Håll mitt hjärta är det Tony Fritzons klarinett som lyfter det minimalistiska arrangemanget. En rysare där vajande cigarettändare i publiken hade varit på sin plats.

Annars är det mest skämtsamt och lekfullt, som i mellansnacket. En musikalisk slapstickföreställning i låten My baby just cares for me blir den komiska höjdpunkten, där Björn Skifs och storbandet leker tafatt med perfekt tajming.

Allting kanske inte sitter till hundra procent, men vad gör en tappad textrad eller ett missat intro, när ett leende från Björn Skifs kan smälta en glaciär.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons