Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En arkipelag av intryck i Rättvik

Annons

Installationen Inside the Islands utstrålar tystnad. Det inre landskapet har samtidigt blivit en spegling av det yttre landskapet. Manuel Strössle, verksam i Basel, har tagit intryck av de stora vidderna runt Rättvik, men också av Siljans enorma vattenyta.

Över tystnaden kan man dessutom föreställa sig ett ensamt vrål - för första gången har Kulturhusets uppstoppade björn blivit medaktör i ett konstverk!

Han reser sig som en det vildas representant, högt över Bianca Maria Barmens diskreta meditationsobjekt i vit gips med sval klassisk marmorkänsla.

Utgångspunkt i utställningen har varit konstnärernas tankar kring yttre och inre isolering. När den först visades var utställningsplatsen Konstepidemin i Göteborg - ett nedlagt epidemisjukhus.

Bianca Maria Barmen och Manuel Strässle bär på en gemensam fascination inför Thomas Manns roman Bergtagen, inte minst på grund av att den skildrar en sluten sanatoriemiljö, som blir till en möjlighet att lämna den krävande verkligheten.

Rymden över sjön är integrerad i verket. På väggarna reflekteras vattnet mot himlen i stora fotografier i bläckstråleteknik med ljusvibrerande känslighet.

Arkipelagen är fria ö-former klippta ur tyg, brunt ylle med tyngdkänsla.

Mot den kommunicerar Bianca Maria Barmens luftiga vita former i ett växelspel. Det är vackert på ett oförutsägbart sätt.

De små gjutna gipsfigurerna har stark utstrålning i sin enkelhet. De drar tankarna i olika riktningar - mot naturens former, gamla kulturer, egyptisk gravkonst...

Samtidigt som formerna ofta sluter sig, som kärl eller välvda berg, finns en rörelse utåt: i röken från bergets inre och i rörelsen när flickan blåser bort något ur sin kupade handflata.

Den svenska skulptören Bianca Maria Barmen och den schweiziske installationskonstnären Manuel Strässle har gjort flera gemensamma internationella utställningar sedan de möttes under en stipendievistelse i Paris 1998.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons