Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En annorlunda människas tillblivelse

Annons

Om jag inte finner en bok intressant slutar jag ofta efter några sidor. Läsning ska vara lustfylld. Sol i natten av Anne Cecilia Pullar fick mig att sträckläsa.

böcker

Sol i natten

Anne Cecilia Pullar

Neptunus

Jag ser Sol i Natten främst som ett psykologiskt drama. En ung människas sökande efter sin identitet har beskrivits alltsedan romaner började skrivas. Inte många författare lyckas skildra det som pågår i huvudpersonens inre så bra som Anne Pullar.

Klara som har ett mycket markant annorlundaskap skildras mycket trovärdigt. När fadern försöker göra business av Klaras problem upplever hon ett trauma utan like.

Det känsliga i att inte vara som andra och hur det ska hanteras av anhöriga belyses utmärkt. Klaras utanförskap, hennes skräckfyllda undran över sitt eget tillblivande, hennes oerhörda fasa att finna sanningen som hon söker är mycket bra skildrat.

Ska hon orka med att få veta sanningen, kanske vore det bättre att ha sin dröm om verkligheten kvar? Men vad är egentligen verklighet och vem avgör det? Författaren aktualiserar tanken om andra världar som eventuellt eller faktiskt existerar parallellt med "vår" värld. Mötet med dessa har redan i Bibeln skildrats som skräckfyllt. I detta psykoligiska drama flätar författaren in hustrumisshandel, biljakter, rån och en stor del fantasy.

Kanske hade historien blivit för utdragen om inte alla dessa ingredienser funnits. Biljakten är mycket upphetsande och jag minns vissa filmer som spelar på detta tema.

Varje nytt kapitel börjar på ett sätt så att man blir nyfiken. Dialogerna är lätta att följa. Språket är okomplicerat med flyt i.

Naturskildringarna är underbara. Anne verkar ha en förkärlek för vidder.

Bohuslänskustens klippor, hav och hedar, Skottlands liknande landskap liksom Islands bidrar till upplevelsen av gammal ursprunglig tid som ofta skildras i fantasylitteratur.

Klaras inre upplevelser får mig att tänka på invandrare, adoptivbarn eller barn med en traumatisk uppväxt.

Likt en människa som hamnar mittemellan två kulturer och inte känner sig riktigt hemma någonstans irrar Klara som en flygande holländare.

Hon gör flera nedstigningar i bottenlös förtvivlan, tappar fotfästet totalt, finner ånyo en liten bit mark att stå på och slutligen, när hon letat sig fördärvad kan hon slå sig till ro och acceptera.

Klara hör till dem som fann en förklaring som hon kunde acceptera. Men hur många gör det?

Sol i natten är en ömsint beskrivning om en människas tillblivelse, ty först när du finns helt och fullt för dig själv och andra kan du leva fullödigt.

IRÉNE REENBERG

Mer läsning

Annons