Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En alldeles särskild dag

Annons

När Führern ska komma för att besegla Axelpakten mellan det fascistiska Italien och det nationalsocialistiska Tyskland rustar Il Duce till fest.

Människor kommenderas ut på gatorna, flygmaskiner brummar, stridsvagnar skramlar och soldater, kvinnoföreningar och bönder marscherar i snörräta rader genom gatorna i det som ska bli det nya imperiets antika hjärta.

Detta gör sig påmint många gånger under Hollanders uppsättning av Scolas En alldeles särskild dag - genom filmvisningar på vit duk och på scenografins väggar.

Genom radion strömmar marschmusik, kampsånger och en hetsande radioröst.

Så etablerar skickligt Hollander en känsla av parallella skeenden, det personliga inom lägenhetens fyra väggar ackompanjerat av det samhälleliga på skräniga gator nedanför.

Här gör Kim Anderzon en lågutbildad, hunsad, otillfredsställd och förnedrad sexbarnsmor, Antonietta, på ett trovärdigt sätt.

Hela första akten är ett ovanligt naturalistiskt plattformsbyggande.

Akten lyfter fram det triviala: Populära schlagers, den italienska statens försök att tvinga folket att hitta på italienska ord för ord med utländskt ursprung, matlagning, strykning, vandringssägner kring Il Duce, de patriarkala vanorna hos en italiensk familj i lägre medelklassen när den äter frukost etcetera.

Den homosexuelle radioarbetaren Gabriele (Tomas Bolme) har fått sparken på grund av sin läggning. Han ska deporteras till Sardinien och tar avsked från sin älskare. Han vågar inte ta livet av sig utan skjuter mot vevgrammofonen, när den spelar Pucciniarior.

Bolme lyckas dåligt med att teckna Gabrieles desperation och livskris; han gör sig här och var skyldig till faktiskt förvånande fyrkantigt skådespeleri, men är godkänd vad gäller Gabrieles ironi, frihetspatos och skämtsamhet.

Antonietta kommer hem till Gabriele när hon är på jakt efter sin förrymda halvtama papegoja. Att ens bli sedd, respekterad, tilltalad (och inte beordrad) är en befrielse för Antonietta och det väcker hennes sexuella begär.

Gabriele och Antonietta förenas också, innan säkerhetspolisen kommer och tar Gabriele.

En alldeles särskild dag är skakande i all sin trivialitet, i uppvisandet av hur djupt det fascistiska tänkandet gick, hur integrerat det var i vardagsliv och tankemönster.

Till dess finaste egenskaper hör den naturalistiska hållningen. Scenlösningarna är eleganta, flexibla och trovärdiga - vid ett tillfälle parallella.

Till och med när Anderzon showar känns det rätt - hon träder ur sin roll och börjar resonera med publiken om att en dörr inte går att använda i pjäsen. Hon springer ut i publiken för att distrahera den när det är scenbyte.

Scola skriver inte publiken på näsan även om syftet med Antoniettas högläsning ur den bok hon fick av Gabriele, De tre musketörerna, är tydligt: "på en sekund bestämde sig D'artangan att bli den fjärde musketören och få landets mäktigaste man till fiende".

Antoniettas ställningstagande så länge teaterpubliken får följa skeendet är personligt. Hon tar inte avstånd fast fascistpartiet slår fast att Gabriele "inte är en riktig man".

Det är oklart om Antonietta vågar sig på ett eget uppror som en följd av sin dag med Gabriele - slutet är öppet.

Men troligen planterades ett viktigt frö denna alldeles särskilda dag.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons