Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elva års studier går mot sitt slut

Annons

De senaste två åren har hon studerat på diplomprogrammet, en utbildning som endast de främsta inom respektive instrument når. Mellan en och tre sökande tas in till utbildningen per termin och konkurrensen kommer från hela Europa.

- Under åren jag studerat finns bland de övriga elever från England, Finland och Spanien, berättar Ericsson.

Ett av Sofias Gubaidulinas verk kommer att finnas i repertoaren vid Ericssons debutkonsert. Framträdandet utgör en del av examen på diplomutbildningen. Den 4 maj nästa år sker del två. En solistkonsert tillsammans med Göteborgs symfoniorkester i Göteborgs konserthus.

- Vid sidan om musikkarriären har teaterådran fått ett utrymme under vår utbildning på senare år. Manuela Weisler, känd före detta flöjtsolist, är en av våra handledare.

- Hon hjälper oss att utveckla vår sceniska förmåga till att bland annat presentera en konsert som en föreställning med enklare koreografi.

Under elva studieår - via musikkonservatoriet i Falun, ett år på Framnäs folkhögskola i Piteå samt musikhögskolan i Göteborg - har Ericsson i princip spelat igenom alla standardverk för flöjt.

Hon har en hunger på mera sofistikerade och specialskrivna verk samt en ambition att vidga de musikaliska gränserna.

För en vecka sedan gav hon en konsert tillsammans med enbart en jazzslagverkare. Dessutom har hon startat en kvartett med sättningen flöjt, mezzosopran, orgel och dans. En uttrycksfull kombination med stora möjligheter.

I höstas tävlade Ericsson i solisttävlingen på Kungliga Musikaliska akademin i Stockholm. Hon blev framgångsrik i finalen för träblåsare och fick ett stipendium på 60 000 kronor.

Ekonomiskt klarar sig Ericsson bra på att arbeta som flöjtist. Det finns tre professionella orkestrar i Göteborg: Symfonikerna, Operaorkestern och Göteborgsmusiken.

- Jag har spelat med i flera uppsättningar på operan: Debussy, Wagners Valkyrian och Sound of Music.

Förmodligen är Jill Ericsson bara i början av en lång och framgångsrik karriär som soloflöjtist.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons