Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elisabeth - en riktig julstjärna

Annons

Allen Frizzell är ett amerikanskt proffs med rötter i en legendarisk countryfamilj. Men den som charmade publiken i den traditionella julcountryshowen i Avesta var Elisabeth Andreasen.

Om hon inte vore norsk musikalstjärna skulle hon vara den svenska countrydrottning Jill Johnson aldrig kan bli.

Elisabeth har varit med en gång tidigare i Avesta, för 17 år sedan. Då hette hon Andreasson. Den ändrade stavningen beror inte på att hon sedan många år bor i Oslo, utan att hon gift sig med en norrman som praktisk nog heter Andreasen.

Elisabeth inledde med klassiska Together again, sjöng duett med Mats Rådberg i Jackson och rockade loss med Chuck Berrys You never can tell (CÕest La Vie). Men det var efter pausen, ensam med gitarr i Dolly Partons Jolene som Elisabeth trollband publiken. Det är nog det närmaste en svenska kan komma Dolly Parton - röstmässigt ska påpekas.

Elisabeth berättade om att hon lyckades hamna på bild med sin ungdoms idol.

- Hennes ena bröst är större än mitt huvud, helt otroligt.

Elisabeth Andreasen delade med sig av publikens hyllningar till husbandet Tennessee Five. Det var ändå inget mot berömmet från årets amerikanske gäst, Allen Frizzell.

- Säkert bäst i Sverige, men också ett av de bästa i countryvärlden, sade han.

Bandet var dessutom förstärkt med landets country-fiddlare nr 1, Thomas Haglund.

Jag måste erkänna att jag innan showen tvivlade lite på Allen Frizzell, som numera verkar såld på countrygospel.

Därför var det helt oväntat att han öppnade med en stentuff version av Merle Haggards Working man blues.

En Jesuslåt kan accepteras i juletid. Allen körde förstås ett par låtar av storebror Lefty Frizzell och mer Haggard när han spontant klev in med Red Jenkins i slutet av Swinging doors.

Red Jenkins ja, pånyttfödd med mera honky-tonk än western swing. Han har nyligen släppt två cd, en inspelad i Nashville och en i San Antonio med många kända duettkompisar.

Jag har sett långtifrån alla av de 27 årens julshower i Avesta, fotograf Gustafson har bara missa en enda. Vi är överens om att ranka denna upplaga till en av de allra bästa. Till det bidrog inte bara gästerna och husbandet. Sjungande konferencieren Mats Rådberg såg till att det blev nästan tre timmars show i högt tempo utan en svacka.

KENNETH LUNDSTRÖM

Mer läsning

Annons