Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Electric Folk är framme

Annons

Efter en tids stiltje är Electric Folk från Leksand, Falun och Stockholm mer taggade än någonsin. En ny skiva är inspelad som mixas färdigt i veckan. Dalareleasen äger rum i Sveasalen i Leksand den 26 mars och på det följer en miniturné i Dalarna. Under våren tänker de spela live så mycket som möjligt i Sverige.

- Det finns många ställen som känns som "hemmaplan", säger Malin Foxdal.

Skivan, som spelats in i Uppsala, ger de ut själva via en nybildad ideell förening som finns till enbart för det ändamålet. Affärsidén består bland annat i att den som vill kan förbeställa ett exemplar via bandets hemsida.

Electric Folk bildades år 2000 ur resterna av bandet Aqualung. Malin Foxdal, som för närvarande studerar på musikhögskolan i Stockholm, kom med alldeles när det var dags för inspelningen av debuten. Hon ersatte en manlig sångare.

- Jag fick sätta sången direkt. Det var spännande att komma in i en grupp på det sättet, men det känns som ett annat band nu.

Bland annat är trummisen och basisten utbytta sedan dess.

- Vi låter annorlunda nu och använder instrumenten på ett annat sätt. Alla har hittat sin funktion i bandet, man spelar inget som inte behövs. Vi har ägnat mycket tid åt att jamma och improvisera och det har gjort att vi är mycket mer samspelta. Musiken är också mer "back to basics" nu.

Modern folkmusik kallar Malin Foxdal bandets musik och referenspunkterna hittas kanske främst i svenska 70-talsband som Kebnekajse och Folk och rackare, men även i brittiska band som Levellers. Medlemmarnas musiksmak skiljer sig ganska mycket.

- Vi bygger ofta låtarna på afroamerikanska rytmer och inte så mycket på polskesväng. Folkmusiken kommer in mer som referenser eller associationer i melodier och ackordföljder. Med det kan man skapa samma suggestiva stämning. Vi är inget "hårt" rockband heller, utan mer dynamiskt.

I kväll spelar Electric Folk tillsammans med Pelle Lindström på Stallet i Stockholm. Gruppen har spelat med honom ett par gånger tidigare, ett samarbete som fungerar mycket bra, enligt Malin Foxdal.

- Det brukar hända intressanta saker när man tar in ett nytt instrument. Vi kommer både att kompa honom när han spelar blues och så kommer han att spela munspel till vår musik, säger hon.

- Vi har väntat länge på att få spela på Stallet, det är lite av folkmusikens nationalscen - som Fasching är för jazzen.

Fotnot: Pelle Lindström fortsätter även han på turné och har dessutom med sig den fotoutställning som Ulf Engström sammanställt om honom.

Köpenhamn, Lund, Orsa, Falun, Gagnef och Avesta kommer att avverkas innan avslutningen på hemmaplan i Leksands kulturhus.

Utställningen invigs på Stallet av Izzy Young, som 1961 lanserade Bob Dylan.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons