Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldsjälar firar trettio

Annons

Countrymusiken lever och frodas och i Dalarna har föreningen DCMC hållit genrens fana högt sedan 1975. Då beslöt sig ett gäng entusiaster på initiativ av Kent Sundgren för att ge sitt musikintresse en mer organiserad form.

I Turbo Folkets hus i Hedemora gick startskottet.

En som varit med ända från början är Tommy Backström

- Vi startade lite mjukt och raggade folk var och en på sitt sätt, det var mest mun-mot-mun-metoden, säger han.

Föreningen växte och i mitten av 80-talet hade man ungefär 600 medlemmar. I dag är i runda slängar 250 personer anslutna till DCMC.

Klubbens regelbundna verksamhet går för närvarande mest ut på de månatliga jamkvällarna på Kvarnsvedens Folkets hus i Borlänge. Backström är ansvarig för dessa.

Han håller även i trådarna för lördagens jubileumsarrangemang.

- Mats Rådberg har vi haft som gäst när både han och vi var unga. Det är jäkligt kul att ha Rankarna hos oss igen. Alla de övriga har besökt jammen tidigare och det är jätteskoj att de vill vara med.

Värt att notera kan vara Borlängebandet Western Satellites, som har förstärkts med nya medlemmen Shane Worley från USA.

Övriga band är Weeds från Torsåker, som spelar bluegrass, Coyote Smile från Borlänge, Annica and the Countryneers från Falutrakten, det unga bandet Satellites från Svärdsjö/Enviken och jamkvällarnas husband Country Cream som spelar upp till dans.

En annan viktig del i föreningen är tidningen Kountry Korral, som snart funnits i hela 38 år, varav 20 med basen i Dalarna.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons