Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomi och ekologi hand i hand?

Annons

böcker

Livets framtid

Edward O Wilson

Brombergs

I förordet tackar författaren sin lyckliga stjärna att han fortfarande lever i en tid som kan bjuda på rika naturupplevelser. I de resterande tvåhundra sidorna visar han på ett initierat sätt att denna gåva, som så lätt tas för given, befinner sig under hårt tryck och pekar på de ödesdigra följderna om ytterligare ansträngningar inte görs.

För en lekman inom biologin som jag själv är, får man villkoren för det mest allmängiltiga och för alla levande varelser gemensamma levererad av någon som vigt sitt liv åt att vårda planetens välmående och ekologiska mångfald. Det känns uppfriskande - saker sätts i sitt rätta perspektiv.

Jorden är oss faktiskt till låns hur klichéfyllt uttrycket än är.

Biologen Edward O Wilson har belönats med två Pulitzerpris för sina skildringar av natur och miljö. I den aktuella boken med den något oblygt pretentiösa titeln Livets framtid, sammanfattar han ett livs forskande om moder jords tillstånd och de

varelser som vandrar på henne.

Till stor del uppehåller sig Wilson kring realpolitiska frågor. Hur ser de realistiska villkoren ut för att rädda miljön med hänsyn till ekonomiska och politiska realiteter?

Utifrån sitt arbete i miljöorganisationer och förhandlande med regeringar har han väl på fötter för att undvika att hamna i fällan att ilsket basunera ut sitt budskap och gorma på otäcka rovkapitalister som inte hörsammar honom.

I linje härmed sätter har fingret på vad som vår tid behöver: dialog och prestigelöshet.

Tiden är för långt gången för att trilskas - planetens framtid står på spel!

Det är ingen blåögd "vi-kan-väl-vara-snälla"-mentalitet Wilson förespråkar. I flera exempel visar han på långtgående förbättringar som faktiskt åstadkommits genom att ekologi och ekonomi går hand i hand.

Kapitalisterna är inte alltid så cyniska och arroganta och miljövännerna är inte bara subversiva, haschrökande anarkister och trädkramare. Dock understryker han att mycket återstår att göra alltmedan klockan tickar.

Att klockan tickar märker man knappt när man tar del av Wilsons passionerade arbete. Det är bara att konstatera att hans Pulitzerpris varit välförtjänta.

Han lyckas göra ämnet till ett äventyr där man med spänd förväntan vänder blad för att få en djupare inblick i det som förbinder oss med jorden och allt levande. Det är en i högsta grad angelägen bok som kan rekommenderas till hela släktet Homo Sapiens.

ANDERS LAGERQUIST

Mer läsning

Annons