Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Einhorn föreläste om sin mors öde

/
  • Tog saken i egna händer. SVT var redan tidigt intresserat av att göra en film av Lena Einhorns mammas berättelse. Men när projektet lades ner, beslutade hon sig för att skriva ner berättelsen själv. Det blev Ninas resa.

Annons

Båda hennes föräldrar fick diagnosen cancer med bara några dagars mellanrum. En spontan men stark tanke väcktes hos Lena Einhorn - hon skulle spela in sin mamma Ninas berättelse på film, om nazismens intåg i Polen.

I dag vet vi att berättelsen blev både en bok och en film. Men till en början höll projektet på att gå i stå. SVT nappade förvisso direkt, men lade sedan ner planerna, både en och två gånger, av ekonomiska skäl.

Lena Einhorn bestämde sig då för att börja skriva boken Ninas resa. Slumpen gjorde att filminspelningen samtidigt förverkligades.

På tisdagskvällen fångade Lena Einhorn publiken med sin mammas berättelse. Den är unik på det sättet att kriget aldrig blir så påtagligt som i många andra liknande skildringar.

Istället byggs mycket av dramatiken upp i Ninas mamma Fanjas kamp för att stanna i Polen, att inte lämna sitt hem och att låta Nina gå färdigt skolan.

Nina och Fanja var till och med för en stund på säker mark. De befann sig hos släktingar i USA strax innan oroligheterna i Polen kulminerade, men Fanja var som besatt av dotterns skolgång. De skulle tillbaka.

- Släktingarna i USA försökte få dem att gå av båten, men det gick inte.

Istället blev familjen kvar i Polen och Lena Einhorn försöker få publiken att förstå att även om det i efterhand verkar vara synnerligen dumt, med facit i hand, så kunde människorna inte veta då vad som skulle hända.

Svaret blev att alla judar klämdes ihop på en liten yta i Warszawa, kallad ghetto.

När helvetet är ett faktum, utvecklar familjens medlemmar olika krisbeteenden. Vissa av de tidigare starka medlemmarna blir passiva, medan andra fick stiga fram och hitta vägar att skaffa mat.

Lena Einhorn berättar med stor inlevelse och ibland är det nästan som om hon själv varit på plats.

Som en sista aptitretare berättar hon om affischerna som sätts upp i staden. De förkunnar att nu ska alla judar, 400 000 personer, få arbete i läger och de som anmäler sig frivilligt ska dessutom belönas med bröd och marmelad.

En del av befolkningen får dock stanna kvar i ghettot för att tillverka krigsmateriel åt den tyska armén. Ninas familj tillhör dessa.

En dag får de veta att de ska registreras.

- En man lyckas på något sätt ta sig från Treblinka och på natten sprider sig ryktet om gaskamrarna. "För Guds skull, gå inte ombord på tågen", säger han.

Resten av berättelsen, berättar Lena Einhorn, får man om man läser hennes bok.

NINAS RESA

Biblioteket i Smedjebacken

Publik: Cirka 40

Datum: 20/3

Mer läsning

Annons