Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eileen Ivers - fiolernas Slash

Annons

Ta den mest virtuosa irländska folkmusik som finns. Skicka den till USA på utbytesstipendium i två terminer. På typ Fame-skolan i New York.

När den kommer tillbaka har den svullnat upp, blivit helt glansig, har sprillans nya kläder och snackar med jättebred accent.

Ungefär så är Eileen Ivers version av den keltiska fiolmusiken. Hon är irländare från Bronx som fiddlar snabbare än alla andra, med en kraftigare ton än alla andra, med effektpedaler som ingen annan och som framförallt bjuder på större SHOW än alla andra.

Att kompbandet Immigrant soul är ett gäng

f a n t a s t i s k a musiker råder det ingen tvekan om. En funkbasist, en timbalesspelare, en flöjtist som behärskar allt från salsa till country och Sommarparty på stranden-latin.

Eileen Ivers har spelat med London Symphony Orchestra, gammelhippien Patti Smith och... ni har säkert redan gissat det: Riverdance.

Hon har kallats fiolens Jimi Hendrix, men fiolens "Slash" är en mer passande titel. En artist utan särskilt många idéer, men tillräckligt bra och glamorös för att vara ständig gästartist.

Bandet vet sitt värde och när de kommer att tänka på hur bra de är kan de inte låta bli att spela ännu lite fortare.

När timbalesspelaren sjunger en riktig Celine Dion-ballad med allsång i refrängen frågar min publikgranne när George Bush ska komma in på scenen.

Det vore inte helt oväntat.

För det här är folkmusik i Las Vegas-tempo.

När hela bandet koncentrerar sig på att spela bluegrass är det hur bra som helst. Men koncentrationen räcker bara i en halv låt. Sedan kan de inte låta bli att spela gospel, samba och leda allsång.

De tillåter inte några longörer eller misslyckanden. Publiken måste klappa takten, om inte annat för att visa att de inte är stela svenskar.

Så visst. Klapp, klapp, klapp. Halleluja. "Dance all night, dance all day".

Nu spelar de så fort så de nästan ramlar omkull.

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons