Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ehnmark var som en bytränare för NHL-proffs"

Annons

Stefan Sauk är skeptisk till media. Han anser att journalister jagar rubriker på ett förenklat sätt och att sättet att hantera konflikter både skapar och underblåser dem.

- Jag har ingen lust att fördjupa mig i detta. Mitt jobb är ett annat än att hålla på med sådant där. Men jag konstaterar att det var ett kollektivt beslut från ensemblen. På måndagens repetitioner såg det ut som att vi inte skulle komma någonstans.

- Herregud, det var ingen som helst arbetsledning. Till och med barnen slutade försöka. Det tycker jag ger en tydlig och sannfärdig bild av läget.

Ehnmarks påståenden om att Sauk skrikit åt henne och varit mycket otrevlig bemöter han så här:

- Det var en stor grupp människor som ville något. Ingen upptäckte någon som helst kompetens hos regissören. Alla upplevde en stark frustration och visade vid något tillfälle den.

Författaren Per-Ola Björklund beskriver det som att Ehnmark nog tänkt hur hon ville ha regin, men att hon misslyckades med att formulera sig och pedagogiskt förklara regin för ensemblen. I måndags blev dansarna sittande på golvet i flera timmar utan regi. Då förstod Björklund att det var kris.

- En dåligt förberedd lärare får en busig och stökig klass. Det var som om en bytränare skulle coacha NHL-proffs. Det gick inte, säger Björklund.

Också Per Ragnar avvisar Katarina Ehnmarks påståenden.

- Jag har varit verksam inom teatern i 42 år och har regisserat 70-80 uppsättningar själv. Dessutom är jag verksam inom ledarskapsutveckling. Jag har aldrig upplevt en sådan inkompetens som hos Ehnmark.

- Hela ensemblen var överens om att den som möjligen kunde lösa situationen vi befann oss i några dagar innan premiären var Stefan Sauk. Han samlade upp den kompetens som alla kunde bidra med och visade ett jävligt kvalificerat ledarskap.

- Jag vet inte vad ni skriver i recensionen, men man kan ju konstatera att en fullsatt salong gav oss stående ovationer i fem minuter efter premiären. "Miraklet i Falun" skulle man kunna kalla det, säger Per Ragnar.

Fotnot: Konstparadiset recenseras på sidan 14.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons