Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eftertänksamt nyårsfirande

Annons

Det kommer att bli Mozart på alla ledder under 2006. Det är i år 250 år sedan han föddes.

Dalasinfoniettan började med en lekfull ouvertyr till Trollflöjten och När kärlek vaknar till en kvinna ur verkets sista del. Olle Persson har en ganska liten, läcker, lyrisk, känslig nästan tenoral baryton. Han har för inte så länge sedan spelat in en skiva med Schubertsånger som jag rekommenderar varmt.

Persson kom till sin rätt i verk som Taubes Damen i svart med violer. För verk som Kung Heimer och Aslög skulle han vunnit på att ha mer hjältekvaliteter i sin stämma. Persson fick största jublet för sin jäktade och snöige barberare i tjocktröja.

Stina Ekblad är en av landets bästa recitatörer - det vet publiken inte minst genom de konserter med Shakespearetema som hon gav med Dalasinfoniettan för mindre än ett år sedan. Jag njöt i fulla drag av hennes finlandssvenska och textbehandling.

Den tunga, överlastade och ofta gapiga deklamation som tycks vidlåda Tennysons Nyårsklockan blir när Ekblad griper sig an dikten luftig och finurlig.

Tobias Ringborg var en av jokrarna i denna nyårskonserts raka motsats - den helgalna akt Ringborg och Michael Weinius satte ihop för två år sedan.

I år var det Ringborg som fyllde konsertens två höjdpunkter med sorgmättnad - det gripande intermezzot ur Mascagnis Cavalleria Rusticana och en dynamiskt tolkad Valse Triste av Sibelius (jo, du läste rätt. De spelade Valse Triste. På nyårskonserten!).

Man får förstås inte svära men stråksektionen lät helt enkelt djävligt bra i de här verken.

Imponerande.

Ringborg gjorde egna utvikningar i soloviolinstämman i largot ur Vivaldis Vintern, var pianoackompanjatör, också, i ett intressant kammarmusikaliskt inpass och hade en dragspelsprogrammerad synt bredvid sig på pulten under Koppången.

Till en alltså inte genomgående champagnebubblande atmosfär - jo det blev förstås Radetskymarsch och Kejsarvals mot slutet - bidrog också den väldiga bild av dimmig skog som täcker Kristinehallens hela bakre vägg.

Fotnot: Nyårskonserten ges i kväll i Falun, på fredag i Grängesberg, på lördag i Säter och på söndag i Lima.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons