Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter festivalen- Vad har Borlänge centrums röster att säga?

/
 • Nedskräpningen upprör. Flera borlängebor har hört av sig till tidningen, och varit upprörda över nedskräpningen på festivalcampingen. Under gårdagen hade skräpet blåst iväg genom ett hål i staketet, och lagt sig längs med Alfarvägen. Städningen har kommit en bra bit, men ännu är det inte klart. Så här såg det ut på campingområdet igår eftermiddag.
 • Törstiga strupar. Om man ska orka skrika under konserterna måste man ladda upp med mycket vatten och läsk. Denne festivalbesökare har fattat galoppen, och var en av dem som nästan länsade Konsums dryckesförråd under festivaldagarna. /Arkiv
 • Foto: Stina Rapp/Arkiv

Annons
 • Från miljönämnden är reaktionen positiv

- Vi har inga klagomål på Peace & Love, de har hållit sig till de tillstånd de har fått, säger Marianne Qvist, ordförande i miljönämnden.

På campingen hade man förberett sig för en stor anstormning, men då den blev ännu större än någon hade föreställt sig ökade även kraven.

- Man har verkligen jobbat för att få det att funka, och de fixade fram fler toaletter allt eftersom, säger Marianne, som själv var på festivalen och tycker att den är en trevlig tillställning.

 • Systembolaget har haft flyt

- Det har flutit på jättebra och ingenting har tagit slut, säger Karin Mörtsjö på Systembolaget, som poängterar att legitimationskontrollen har fungerat väldigt bra.

Många borlängebor sökte sig dock till systembolagen i Falun och Säter, för att undslippa alla köer.

- Jag gillar inte att så många festivalbesökare tog våra kundvagnar, men annars är det bara positivt!

 • En rejäl försämring för Borås Varuförmedling

Kunder har haft svårt att ta sig till Borganäsvägen och Borås Varuförmedling under festivaldagarna.

- Vi har haft en mycket sämre försäljning än vanligt, vilket jag tror beror på att många parkeringsplatser togs bort, säger Micke Kastel som arbetar i butiken.

Micke ställer sig positiv till festivalen som sådan, att den drar mycket folk till staden, men beklagar att ytterst få valde att besöka Borås klädmarknad.

 • Apoteket har hjälpt många hesa ungdomar

På Apoteket, Stationsgatan, såg man fram emot festivalen.

- Det är bara jätteroligt när det kommer så många ungdomar från hela landet, tycker Gunvor Harrysson, som gläds lite extra åt försäljningen av öronproppar.

- Vi har sålt hundratals av varje enskild sort, det är jättebra att alla förstår hur viktigt det är att skydda hörseln.

Andra saker som gått åt som smör i solsken är skavsårsplåster och halstabletter.

- Många trevliga och hesa ungdomar har kommit in för att få hjälp, säger Gunvor.

 • "Jättefin stämning på stan"

På Fotocentralen är man nöjda med festivalen.

- Det har varit enormt mycket folk och självklart har det blivit skräpigt, men det har varit jättefin stämning på stan, säger Lars Häggström, som under dagarna har sålt väldigt många engångskameror.

 • Fel publik för Aspelins Herrkläder

På Aspelins Herrkläder, i Bragegallerian, har festivalen inneburit ett bakslag. Herrkonfektionsbutiken har räknat ut att de har förlorat 25000 till 30000 kronor under festivaldagarna.

- Det är ju en rolig grej med festival, men det var lite väl avstängt i centrum, tycker Hans Odensvärd på Aspelins, som berättar att folk ringde för att fråga hur man kunde ta sig in till butiken.

- Det gick ju bra för matställena, och på Tyllströms sålde de massor av stövlar, men det är ju en publik som inte riktigt riktar sig till oss.

 • Ständig kö på Konsum

Något som går hem hos alla festivalbesökare, det är en närliggande matbutik. På Konsum i centrum har det varit kö från morgon till kväll.

- Det har varit både jobbigt och kul, men det är ju så det är med festival, säger Anette Hagström, som inte tycker att någonting har krånglat för butiken.

- Alla ungdomar har bara varit trevliga, och vi sålde slut på alla chips i hela butiken, och nästan all läsk. Det räckte precis festivalen ut.

 • Hungriga festivalbesökare på Restaurang Agnes

Festivalen har varit rena rama guldgruvan för thairestaurangen Agnes på Borganäsvägen.

- Det har varit hungriga festivalbesökare, så vi har serverat lunch redan från halv tio på förmiddagarna, berättar en glad Joakim Andersson som i jämförelse med det vanliga lunchgästantalet på 70 personer mättat 1000 lunchmagar under festivaldagarna.

- Vi har haft väldigt glada och lugna gäster, det har verkligen varit Peace and Love.

 • Bolanche tackar alla som har bidragit till en fantastisk festival

På Bolanche har försäljningen gått dubbelt så bra som under en vanlig helg, men det är även dubbelt så många som har arbetat.

- Det har gått fantastiskt bra, och samarbetet med Peace & Love har bara varit positivt, säger Anders Bojfeldt på Bolanche, som betonar hur duktiga festivalledningen har varit, trots att festivalen har vuxit med sådan fart.

- Visst har det varit tufft ibland, det blir ju lite ketchupeffekt när alla kommer på en gång, men alla har jobbat kanonbra och det var väldigt bra upplagt, fast så många var inblandade.

Mer läsning

Annons