Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter den här plattan kan vad som helst hända

Annons

Mando Diao

rock

Bring 'Em In

(capitol/emi)

För mindre än ett år sedan lovade Gustaf Norén att Mando Diao skulle ta steget upp i högsta divisionen långt innan Brage når allsvenskan. Ett riskfritt yttrande? Jo, visst. Brage kommer antagligen a d r i g n å g o n s i n att spela i allsvenskan igen.

Men märk att Noréns självsäkra löfte avgavs innan det fanns något skivkontrakt, innan det fanns någon hajp, innan det skrevs krönikor i kvällspressen och innan det fanns någon Kalasturné att dissa Kentpotatisar på.

Mando Diaos frontare var säker på sin sak.

Och han fick rätt.

På mindre än ett år har Mando Diao gått från synnerligen lovande demoband till svensk elitserie-rock'n'roll. Att gruppen kommer att slå igenom i Sverige den här hösten, och att de kommer stå på de stora festivalscenerna nästa sommar, det kan vi nog iskallt räkna med.

Det är dessutom välförtjänt.

"Bring 'Em In" är ett otvetydigt bevis för att Mando Diao är det bästa rockbandet från Dalarna. Någonsin.

Debutalbumet är starkt och hållbart och innehåller nästan bara potentiella hitlåtar. Det är i allra högsta grad imponerande.

Mando Diao är inte ute efter att rita om rock'n'roll-kartan.

Låtar som "Paralyzed", "Sheepdog", "P.U.S.A.", "Motown Blood", "Mr Moon" och "Lady" är inte nyskapande.

Däremot så är de extremt bra. Toksvängande, destillerade, energisprutande garage-variationer på välbekanta teman hämtade från pop- och rocktraditionens rika skattkista.

Framtiden i Sverige ser ljus ut för Mando Diao. Av debuten att döma ser bandet ut att kunna klara sin första säsong i elitserien galant.

Frågan är om Mando Diao håller tillräckligt hög klass för att ta steget in i Champions League? Kommer bandet att kunna följa The Hives ut i världen, kanske rent av överträffa Fagerstakollegornas fantastiska framgångar?

Jag tror och hoppas det. Med tanke på vad det här bandet åstadkommit det senaste året känns det som om vad som helst kan hända.

Nästa höst och vinter spelar Mando Diao från Borlänge i London, New York, Paris och Tokyo.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons