Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 100 år får vi läsa breven

Annons

Brevväxlingen mellan Verner von Heidenstam och Oscar Levertin har varit hemlig i 100 år. Nu nystas historien om krossad vänskap och svekfull kärlek upp.

Av författaren, poeten och litteraturkritikern Oscar Levertins testamente framgick det att han ville att delar av hans brevsamling skulle bevaras oöppnade i 100 år efter hans död. Sedan dess har de legat på Kungliga Bibliotekets handskriftsavdelning.

Nyligen var de hundra åren till ända. Levertin-kännarna professor Carl Fehrman från Lund och Björn Julén från Stockholm höll varsitt kort anförande och sedan öppnade de en brevbunt var.

- Det ena innehöll tyvärr huvudsakligen kärleksbrev, konstaterar Anders Burius på handskriftsenheten. Det är känt sedan tidigare att Oscar Levertin hade vidlyftiga historier med olika älskarinnor och att flera damer ansåg att hans dikter handlade just om dem. Nu kan ytterligare några läggas till listan.

Den andra bunten innehöll brev från författaren Verner von Heidenstam, Oscar Levertins bästa vän under många år. Tillsammans reste de 1890 till Schwiez, och skrev "Pepitas bröllop", en satir över 1880-talets "skomakar-realism" inom litteraturen. Men några år senare bröts deras vänskap.

Oscar Levertin var sedan länge förälskad i den gifta Anna Sjöberg, som han kallade "Nike". Verner von Heidenstam hade många beundrarinnor och många tillfälliga förbindelser med kvinnor. Under en resa förförde han inte bara Anna Sjöberg, utan också hennes 17-åriga dotter, som han sedan tvingades att gifta sig med. Det var mer än vad vänskapen mellan Oscar Levertin och Verner von Heidenstam klarade av. I en dikt som Levertin skrev två år före sin död, "Kung Salomo och Morolf" beskrivs hur narren Morolf förför Salomos älskade Shulamit. Levertin gav en kopia av diktboken till Heidenstam som undertecknade sitt tackbrev med "din Morolf".

- Det var denna erotiska konflikt som var anledning till förseglingen, säger Anders Burius. Jag har inte hunnit läsa så mycket än, det var över 200 brev, men de flesta verkar handla om Anna Sjöberg.

Förutom poet var Oscar Levertin också forskare och litteraturkritiker. Hans doktorsavhandling handlade om Bellman, som han beundrade. Som kritiker i Svenska Dagbladet blev han en institution, när han dog 1906 sa samtida författare att en epok gått i graven.

- Nu ska vi så fort som möjligt ordna upp Levertins brev så att de kan bli tillgängliga för flera, säger Anders Burius. Det sitter redan forskare och granskar dem. (PM)

DITTE HAMMAR

Mer läsning

Annons