Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

E-boksutlåningen fyrdubblades 2011

/
  • Bibliotekens utlåning av e-böcker till läsplattor har ökat kraftigt men står fortfarande för en försvinnande liten del av den totala utlåningen.

Zlatanbiografin fick bibliotekens utlåning av e-böcker att skjuta i höjden. Inför 2012 räknar många bibliotek med en större budget för e-bokslån.

Annons

På bara två veckor hade Stockholms stadsbibliotek 1000 utlån av Zlatanbiografin i e-boksform, att jämföra med 20 lån av den tryckta boken under samma tid. Även i Malmö toppar Jag är Zlatan utlåningslistan för e-böcker.

Enligt det avtal biblioteken har i dag finns ingen fysisk begränsning för hur många e-böcker de kan låna ut, däremot blir det ökade e-boksintresset ekonomiskt kännbart. För varje utlånad e-bok betalar biblioteken 20 kronor till distributören vilket gjort att vissa bibliotek tvingas sätta tak, eller till och med tillfälligt stoppa e-boksutlåningen, i väntan på nytt budgetår och nya e-bokspengar.

Även Steve Jobs biografi och Jan Guillous Brobyggarna lånas flitigt som e-böcker. Enligt Svensk Bokhandel har bibliotekens e-boksutlåning mer än fyrdubblats på ett år. Men trots det ökade intresset står e-böckerna fortfarande för en försvinnande liten del av den totala utlåningen.

Mikael Petrén, chef för det virtuella biblioteket på Stockholms stadsbibliotek, gläds över möjligheten att kunna öka utlånen snabbt, dessutom förmodligen till helt nya låntagare. Men han konstaterar också att e-boksbudgeten är svårplanerad.

– Med Zlatanboken drog det i väg väldigt häftigt, samtidigt nådde vi tusen läsare på samma tid som vi fick ut ett tjugotal lån av pappersböckerna som dessutom hade 230 personer i kö.

Men den största begränsningen för e-boksutlåningen är ändå utbudet, framhåller Mikael Petrén. I dag finns endast cirka 4 500 svenska titlar som e-böcker. Av dessa har biblioteken bara tillgång till drygt hälften. Förlagen bestämmer själva och är medvetet återhållsamma.

När det gäller just e-böcker ser Magnus Nytell, ansvarig för den digitala utgivningen på Bonniers, biblioteken som konkurrenter till återförsäljare som exempelvis Adlibris. Handgreppen för att köpa en e-bok är i stort sett de samma som att låna den på biblioteket, påpekar han. I båda fallen kan läsaren sköta allt hemifrån sin dator.

– Den ena e-boken kostar 150 kronor, den andra är gratis. Biblioteken är jätteviktiga för läsandet, vi vill dem allt väl, men konkurrensförhållandet blir konstigt.

Mikael Petrén på Stockholms stadsbibliotek har hört förläggare tala om biblioteken som "ett lagligt Pirate Bay", men ger inte mycket för det resonemanget.

– För mig är det konstigt. Om man tar bort ett e-bokslån kan man inte säga att det automatiskt blir en försäljning i stället.

Erika Josefsson/TT Spektra

Mer läsning

Annons