Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömfångare i Portugal

Annons

Alla världens barn har ju drömmandet gemensamt. Frågan är om drömmarna skiljer sig åt i olika delar av världen.

Det fiffiga med Carolines och Bengts teateridé är att barnen själva står för manus när de skriver ner vad de drömt under natten. Dessutom medför det att man får rätt tilltal i förhållande till publikens ålder.

- Drömmarna samlar vi in i en hatt. Barnen får dem upplästa på sitt språk, vi får en översättning. Resten är improvisation.

Det började med att Bengt Erlandsson fick ett telefonsamtal från Lennart Öhnell, som tidigare bedrev kultur- och kursverksamhet i Furudals bruk och numera gör det i Ponte de Lima: Kan ni komma hit och spela för skolbarnen som aldrig fått se teater? Eldsjälen Öhnell hade sålt sin dalahästmålade Fiat och kunde erbjuda resbiljetter och en veckas uppehälle.

Ett lika häftigt som oemotståndligt uppdrag, tyckte Erlandsson. Att få med Caroline Rendahl på idén var inte alltför svårt. Hon har lärt sig uppskatta teaterimprovisationer under tiden vid Malmö scenskola, där Staffan Göthe höll övningar med utgångspunkt från vad teatereleverna drömt under natten.

Drömmar har alltid fascinerat henne. Sedan hon var tolv har hon haft ett block bredvid sängen där hon skrivit ner nattens drömupplevelser. Inklusive mardrömmarna inför premiärerna.

- Det här känns som att hoppa från hög höjd, säger Caroline inför resan. Samtidigt är det väldigt spännande.

Caroline Renberg och Bengt Erlandsson har hunnit spela en hel del barnteater där de använt sig av sina kunskaper i mim och kroppsspråk - Caroline i Dalateaterns uppsättningar, bland annat "Hitom, ditom, bortom" och "Hon och han, och han och hon", och Bengt har tacklat rollerna som både höna och grävling i Pettson-musikalen "När Pettson var liten och försvann". Nu har de med sig masker och färgglada tyger i bagaget. Ola Norrman (från Blå grodorna) ska förstärka stämningen med sin musik.

När Bengt Erlandsson kommer hem fortsätter han turnera med enmanspjäsen "Vi tar dem i andra halvlek" och Caroline Rendahl ger sig iväg till Växjö för att spela i "En Midsommarnattsdröm".

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons