Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drift med pladdriga kommuntoppar

/
  • Handgripligt. Kommunföreträdarna gör sitt bästa för att gästerna ska trivas så bra som möjligt och glömma bort alla eventuella revisorsuppgifter.

Annons

Innan man visste ordet av så stod Eninges egen Rasputin, den något väl frispråkige Yngve Ferm, friskt personifierad av Per-Anders Strand, och försökte övertyga publiken om det fina med att bo i framtidskommunen Eninge.

Med omväxlande monologer och korta videoklipp som spelades upp på en liten projektorduk, presenterades på bästa hollywoodmanér rollpersonerna och historien så långt.

Det hela är en supersvensk tolkning av Gogols gamla teaterstycke Revisorn. Denna variant går i stort sett ut på att ett gäng aningen borttappade lokalpolitiker försöker blåsa liv i sin lilla byhåla genom att bygga en serie nya EU-sponsrade rondeller, (något man som dalmas inte alls har så svårt att relatera till), en förhoppning som självklart går i stöpet.

När sedan ryktena går att EU skickat ut revisorer för att ta reda på var skattepengarna tagit vägen måste entreprenören Yngve Ferm och Eninges smått förvirrade kommunalråd, Anders S Hansson, se till att alla eventuella misstänkta revisorer blir nöjda.

När nervvraket, tillika bedragerskan Solbritt Sommarberg tillsammans med sin fångvaktare har vägarna igenom Ening på permission, är det inte svårt att gissa fortsättningen. Förväxlingar och halvdan situationskomik är bara förnamnet.

Regissören Mats-Arne Larsson lyckas riktigt bra med att skapa ett gäng intressanta och roliga karaktärer, allt ifrån den något Robert Gustafsson-liknande slimebollen Yngve Ferm till fångvaktaren som hellre vill sitta under sin korkek och spela gitarr.

Ibland blir det dock helt enkelt för mycket pladder för att man ska lyckas följa med i alla smått bisarra förvecklingar på scen, Panikteatern gör skäl för sitt namn.

Ett gott råd för framtiden kan nog vara att bara sätta sig ner och andas, eller åtminstone lägga in en femminutare mitt i pjäsen. Det kan ha varit gratiskaffet, men jag var lite stirrig när jag drog mig hemåt.

BLIXTREVISION I ENINGE

av Gogol/Panikteatern

Regi: Mats-Arne Larsson

I rollerna: Per-Anders Strand (Yngve Ferm), Roland Brandel(Anders S Hansson), Erik Lidholm (fångvaktaren), Maud Nyberg (Solbritt)

IOGT-NTO-lokalen, Sågmyra, 9/3

Mer läsning

Annons