Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatik med ett otroligt filmfoto

Annons

Det här är filmen om Stig-Anders. En skäggprydd,väderbiten jordbrukande smålänning i 60-årsåldern som lever för och av sin skog och sina djur, långt från sms, utbrändhetsrapporter och kaffe latte.

I Råskog, mitt i Smålands djupa skogar, i symbios med naturen, bor och arbetar denne man näst intill utan pengar. Han bakar sitt bröd, brukar sin jord och sin skog på sitt alldeles eget mer eller mindre effektiva sätt. Metoderna liknar inga av dagens, här är det Stig-Anders tre ardennerhästar, "flickorna" som han kallar dem, som utgör motorn i lantbruket.

Fotografen och filmaren Peter Gerdehag har följt denne "Hästman" under åtskilliga dagar innan, under och efter det att stormen Gudrun drog in över Småland.

Peter Gerdehag har en 40-årig erfarenhet som fotograf. Och det märks, inte minst när han kombinerar ett otroligt filmfoto med stillbilder och däremellan låter Stig-Anders vän Madelene, som när hon var liten lärt sig rida och i perioder vistats på gården, berätta sin historia på sitt nutida, men lite lillgamla vis. Vissa likheter med Nina Hedenius film Gubben i stugan finns. Årstiderna avlöser varandra, men i Hästmannen dyker vi djupare in i frostbitna åkermarker, dimhöljda grantoppar och älvlika ängar i soluppgångar. Kanhända låter det väl romantiserat och idealiserat, men mitt i detta uppstår plötsligt en oerhörd dramatik.

Stormen kommer farande, hästarna omhändertas, Stig-Anders fot bits av frosten och hans trygga värld ställs på ända. Det här är en film-en människa att fascineras och inspireras av. Ett porträtt utan några som helst tendenser till freakshow eller liknande. Nej, respekt, kärlek och nyfikenhet heter metoderna som Peter Gerdehag och redigeraren Tell Johansson använt sig av när de jobbat fram detta lilla mästerverk. Här skildras en man och hans enorma glädje och livsvilja med total fingertoppskänsla och närhet. Gå och se.

Fotnot: Två extraföreställningar av Hästmannen visas på Smultronstället i Falun i kväll och på söndag.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons