Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Doodoo" surfar inte längre

Annons

Men musiken var bara en övergående fas i hans liv, för sedan hände något - som det ju ofta gör med tonåringar.

Vid 16 började Lindh fundera över livsfrågor (som var något större än vad raptexterna klarade av att täcka). Han sökte sig till Usenetgrupper som soc.religion.islam, där hans intresse för religion väcktes.

Sex år senare trycktes ett fotografi av en skäggig yngling på tidningarnas förstasidor. John Philip Walker Lindh, den amerikanske talibanen hade tillfångatagits.

Hela världen undrade hur det var möjligt.

Men Lindhs utveckling från rappare till taliban hade funnits tillgänglig på Usenet hela tiden. Sökmotorn Google har sparat över 700 miljoner inlägg från nätets diskussionsgrupper och här fanns också svaret på varför han så småningom slöt upp bakom talibanerna.

Internet har under flera år levt med ryktet att vara opålitligt och oanvändbart för forskningen. (Hur ska man göra med faktakollar? Hur vet man varifrån informationen kommer?)

I och med historien om den amerikanske talibanen trädde Internet för första gången fram som ett användbart historiskt arkiv.

Men händelserna kring den 11 september innebar en ny era för Internet även på andra sätt. Efter ett decennium som till största delen präglades av riskkapitalisters misslyckade försök att tjäna pengar på nätet, stod det plötsligt klart vad Internet egentligen var bra på - nämligen att ge människor en annan bild av verkligheten än den som förmedlas av traditionella medier.

Attacken mot WTC innebar att människor för första gången upplevde och bearbetade en världsomskakande händelse i realtid via sin uppkoppling.

Bara minuterna efter den första attacken strömmade kommentarer och skildringar ut till nyhetsgrupper, webb-logs och sajter. Via e-post, textmeddelanden, fotografier och videor tog de drabbade själva blixtsnabbt över rapporteringen och blev nyhetsledande.

De stora nyhetssajterna klarade inte av trycket från alla besökare som försökte få mer information om attacken: servrarna segade och kraschade. Vid sidan om mediejättarnas rapportering byggdes dock en mängd mindre forum upp, där betydligt mer information fanns att hämta.

Internets ursprungliga tanke - att bygga virtuella gemenskaper, communities - slog nu igenom på riktigt.

I dag finns materialet från WTC samlat på sajter som The September 11 Digital Archive (http://911digitalarchive.org) och September 11 Archive (http://september11.archive.org).

Det här är vanliga människors historieskrivning. Bilder, texter och tankar som inte passerat via något filter, som inte redigerats av professionella journalister eller byråkrater. Här blandas sorg med oro, vrede med uppmaningar till fred...

Under den 11 september gavs Internetanvändarna en bild av livet som det är - ostrukturerat och oslipat. Detta är något vi kommer att få se mer av i framtiden.

ANDERS MILDNER

Mer läsning

Annons