Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Don Rosa blev Kalles räddare

Annons

Don Rosa började som ett av Kalle Ankas stora fans. Vid 35 års ålder tog han steget över och trots att han egentligen inte kunde teckna blev han en av de främsta skaparna av Kalle Anka-serier. Men det är inte 70-årsjubilaren Kalle som är favoriten, utan Farbror Joakim.

- Joakim har huvudrollen i alla Carl Barks skattjaktsäventyr, och det är dem jag alltid tyckt bäst om. I de äventyren var Kalle bara en hjälpreda, säger Don Rosa.

Han ses av fansen som en av de främsta Kalle Anka-tecknarna, en förnyare och samtidigt en förvaltare av arvet efter Barks, som kom in i Don Rosas liv 1986. Då började ett litet förlag i USA att åter ge ut Joakim von Anka-tidningar efter flera års uppehåll.

- Jag såg min chans att uppfylla en dröm jag haft i många år - att själv skapa ett Joakim von Anka-äventyr. Bara ett.

Men redan efter första avsnittet steg jublet bland läsarna. Här fanns en arvtagare till Barks - samma intresse för äventyr i främmande länder, samma avancerade historia med teckningar fyllda med detaljer och kunnig research.

Figurer och detaljer från gamla 50-talsäventyr dyker gärna upp i Rosas historier, som också utspelar sig på 50-talet för att vara realistiska.

- Joakim von Anka var ung i slutet på 1800-talet när han letade guld i Klondyke. Då bör han vara mellan 80 och 85 på 50-talet. I andra tecknares serier ser de lika gamla ut även om historierna utspelar sig på 2000-talet. Det tycker jag är fel. (PM)

TORBJÖRN IVARSSON

Mer läsning

Annons