Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doktor Glas sommarens pjäs i Stjärnsund

Annons

Pjäsen, som bygger på boken med samma namn, spelas i en sorts dagboksform med Victor Lopez som enda skådespelare.

Victor Lopez har spansk bakgrund och tycker att Doktor Glas är en "otroligt jäkla svensk bok". Den innehåller en sorts vemod och en sorg som man som svensk inte är rädd för, menar han. Dessutom visar boken ett sätt att lösa konflikter på som är typiskt svenskt. Lopez hyser således en hatkärlek till boken.

Lopez har tidigare arbetat på Dalateatern, och spelade där bland annat Stefano i Shakespeares Stormen. Tillsammans med regissören till årets sommarteater, Rolf Berlin, har han nu varit på Stjärnsund en vecka.

Doktor Glas är, enligt Lopez och Berlin, en person som i stället för att försöka fungera i den värld som finns runtomkring honom, skapar en som passar bra överens med hans rädslor. Glas är rädd för närhet och känslor, och hans funderingar och grubblerier får därmed ta större plats i hans liv. Lopez och Berlin anser att detta är ett tema som fungerar lika väl i dag som 1905. De yttre Söderbergska miljöerna har förvisso försvunnit, men det inre landskapet i hans bok är tidlöst, menar de, vilket verkligen bevisar Söderbergs status som stor författare. Boken är egentligen huvudpersonens dagbok från en het sommar i hans liv, när han blir besatt av den vackra Helga Gregorius, som är gift med den vedervärdige pastor Gregorius, som våldför sig på sin fru.

Doktor Glas försöker få pastorn att sluta med detta, genom att hitta på att Helga har "underlivsbekymmer" och ordinera paret att sluta ha samliv. Då pastorn ändå fortsätter anser sig Glas nödgad att ta till betydligt starkare åtgärder. Victor Lopez spelar alla rollerna själv.

Den 12 juli är det premiär.

JOAKIM LINDBERG

Mer läsning

Annons