Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsmetall-band vann Musik direkt

Annons

Musik direkt är en rikstäckande tävling som arrangeras av Musik i Dalarna och Studiefrämjandet. Talanger mellan 13 och 19 år får tävla inom musik och alla musikstilar är välkomna.

Och spännvidden var stor. Ena stunden framfördes delikata och sårbara ballader av en skönsjungande Jenny Ståbis från Leksand för att i nästa ögonblick låta scenen invaderas av diaboliska dödsmetallare med skrikande elgitarrer, plågade trummskinn och en sångröst som verkar komma från helvetet.

Kontrasterna blev enorma, men effektfulla. Det gemensamma för alla artister, oavsett musikstil var den höga kvaliteten. Kvällens första artist ut var syskonparet Duopihl från Krylbo. Det var en god inledning på kvällen med mycket proffsig sångröst och gitarrkomp.

Annars var det rockmusik av den grövre kallibern som dominerade kvällen. Vinnarna V.Ö.M.B vann med juryns motivering "fruktansvärt tight, stor bandkänsla och med en mycket skicklig och drivande trummis".

De fem medlemmarna var rejält samspelta. Trots att trumkompet gick i 120 kilometer i timmen var alla med på noterna, vilket kräver mycket övning och precision.

Med tjugoradiga nitarmband och hår som yrde taktfast till denna musik från underjorden gick de raka vägen till seger.

Den aggresiva och ondskefulla framtoningen till trots, visar det sig att de fem medlemmarna faktiskt är mycket sympatiska. De döljer inte sin lycksalighet efter vinsten och det blev kramkalas med släkt och vänner framme vid scenen.

- Det känns helt jävla tokigt, vi trodde aldrig att juryn skulle tycka om denna musikstil, säger gitarristen Henke Palm.

Bandet berättar att det har spelat tre år tillsammans och replokalen ligger i rockföreningen Varpgårdens lokaler i Falun. Nu får de åka ner till Hässleholm och representera Dalarna i riksfinalen.

- Vi åker ner och spelar helt enkelt, sen får vi se hur det går.

Bandet består av: Olle Mårthens på trummor, Jocke Olsson på gitarr, Henke Palm på gitarr, Olof Carlsson på bas och Olof Henriks på sång.

Tredjepristagarna i tävlingen blev dödspunkbandet Passarounders från Malung som med "bra scenshow, publikkontakt och med glimten i ögat" lyckades charma till sig tredjepriset.

Det var också det sceniskt mest intressanta bandet, med en vrålande sångare i kaptensuniform, tuppkam och pilotglasögon.

Andrapristagare blev Crimson Maze från Borlänge som spelade progressiv rockmusik i Dream Theatre-stil. Det var värdiga pristagare som mycket väl skulle kunna ha gjort sig förtjänta av en förstaplats.

Bandet framförde suggestiv rockmusik med avancerade rytmer som skiftade flera gånger i låten.

Sångaren Emil Granat var tonsäker och syntspelaren Kalle Sandström gav tekniskt invecklade dissonanta solon med häpnadsväckande pitchbendteknik.

Juryns motiverade deras andraplats bland annat med "musikalisk fantasi och samspelt sound".

Lars Lindevall, från Musik i Dalarna är engagerad i ungdomarnas musikintresse. Jag frågar varför dödsmetallmusiken är så vanlig i Dalarna.

- I Dalarna har vi väldigt mycket folkmusik. Men vi har också väldigt mycket så kallad dödsmetall. Man kan väl säga att de är varandras motpoler. Det ena är en reaktion mot det andra, säger Lars Lindevall, som också avslöjade att hans favoriter för kvällen var dödsmetallarna V.Ö.M.B från Falun.

Konferencier för tävlingen var Jonas "Heavy" Stenstedt, som själv en gång i tiden deltog i Musik direkt. Han gjorde dock ingen imponerande prestation, var osäker och berättade dåliga vitsar mellan banden. Till hans försvar måste dock påpekas att han egentligen skulle ha varit uppbackad av Bengt Erlandsson, som hastigt blev tvungen att lämna återbud.

HENRIK SJÖGREN

Mer läsning

Annons