Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsdömd kärlek

Annons

Det vore lätt att göra sig lite lustig över Brokeback Mountain. Här finns mustascher, karga fåordiga män och biceps som sväller under jeansskjortan. Under västernkulturens machostereotyper ligger ett homoerotiskt eldorado och bultar.

Och bara en riktig karl kan luta sig bakåt mot en pickup på rätt sätt.

Men det finns inget att göra sig lustig över. Brokeback Mountain är en fantastisk film om olycklig kärlek och den som letar efter gaykitsch får söka andra vägar (Blue Oyster Bar, till exempel).

De två fårfösarna Jack (Gyllenhaal) och Ennis (Ledger) spenderar en sommar i bergen och det dröjer inte länge förrän de faller i varandras armar.

Året är 1963 och att deras kärlek är förbjuden och tabubelagd är en grav underdrift. I deras trakter lynchar man homosexuella (vilket väl fortfarande händer ibland). Ingen av dem betraktar sig därför som homosexuell.

- I ainÕt queer, säger Ennis dagen efter deras första älskog.

- Me neither, svarar Jack.

Tiden går och Jack och Ennis gifter sig på var sitt håll, bildar familj och ägnar sig åt mental förträngning. Det håller naturligtvis inte i längden. Efter några år tar de upp tråden igen och träffas på regelbundna "fisketurer". Familjelyckan sitter ganska löst.

Skådespelarinsatserna är suveräna. Heath Ledger gör ett gripande porträtt av den buttre Ennis, som har svårast att förlika sig med sig själv. Gyllenthaal är mer pådrivande, även om han har sina demoner att brottas med. Personkemin dem emellan är perfekt.

Michelle Williams, som spelar Ennis fru Alma, är också hon suverän. Hennes misstankar om vad som försigår på de gamla polarnas fisketurer äter upp henne inifrån.

Ang Lee framstår alltmer som en av de mest intressanta filmmakarna för närvarande och hoppar mellan genrer och tonlägen utan att det enbart blir stilövningar.

Han har gjort allt från spektakulär hong kong-action till Jane Austen-kostymdrama. Men Brokeback Mountain är hans bästa stund hittills. Han lägger sig precis rätt hela tiden. Inget blir någonsin smetigt sentimentalt eller moralistiskt. Bara bitterljuvt gripande.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons