Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Din guide till patriarkatets djungel

Annons

I flera år jobbade Elf Karlén och Palmström med feministiska frågor bland annat genom jämställdhetsgrupper på grundskolor och gymnasier. I boken deklarerar de att tjejer fortfarande i för hög utsträckning tvingas ta ansvar för killarna och deras beteende. Pojkarna får ta hand om sig själva, tycker de. De ger unga tjejer rådet att hålla samman och jobba i grupp; man måste inte göra saker själv. Finns det killgäng som trakasserar tjejer på skolan så måste även tjejerna gå ihop och försvara varandra.

Ta betalt! är en mycket välskriven och informativ bok - en bok för unga kvinnor som är frustrerade och i behov av fakta, argument och starka systrar att luta sig emot. De senaste åren har det kommit flera böcker av unga feminister. Det som skiljer Ta betalt! från föregångarna är att den faktiskt är vad underrubriken säger "en feministisk överlevnadsguide". Boken nöjer sig inte med att ställa diagnos utan är full av konkreta råd på vad man kan göra för jämställdhet i vardagen. Som en röd tråd går att det måste till vilja och arbete för att ändra på könsmaktordningen i samhället. Författarna konstaterar att "Det beror inte på slumpen att det i dag är större procentuell chans att hitta en person som heter Göran i en svensk bolagsstyrelse än att hitta en kvinna."

Boken innehåller rikligt med intervjuer med och citat av tjejer i jämställdhetsgrupper och med författarnas kompisar. Där finns också berättelser om författarnas egna erfarenheter och intervjuer med genusforskare och fackligt aktiva. I rutor förklaras bland annat vad genus står för, det citeras ur jämställdhetslagen och ges fakta om våld mot kvinnor. Boken är dessutom full av korta kärnfullheter. Ta betalt! är en hjälp på vägen för den som är ung och just kommit ut som feminist eller fortfarande står och gläntar på garderobsdörren.

EVA-LOTTA HULTÉN

Mer läsning

Annons