Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diana Krall byter rum

Annons

Det handlar om hur skruvad den här världen är, säger Diana Krall i ett upprört tonfall som ligger ljusår från den milda nynnande röst vi är vana att höra henne sjunga med.

Hon betraktar delar av sitt nya album som en social kommentar till allt som bekymrar henne i världen just nu.

"Stop this world, let me off, there is just to many pigs in the same throng", sjunger Diana Krall från albumet för att ge mig ett smakprov på sitt nyväckta samhällsengagemang. Orden är hämtade från Mose Allisons låt Stop this world som Krall valt som öppningslåt på albumet.

Förutom att hon anser att alltför många grisar trängs och bråkar om maktpositionerna på vår planet är Diana Krall inte villig att dela med sig av vad som bekymrar henne mest på världsscenen.

- Det ska jag väl inte behöva tala om för dig. Människor dödar människor, det vet du väl, säger hon med en blick som tydligt deklarerar att hon anser ämnet världspolitik vara uttömt för den här gången.

I hennes hemland Kanada finns det inte så mycket att klaga på, menar Diana Krall. Numera delar hon sin tid mellan Vancouver och New York. Men det är tydligen inte heller den sittande administrationen i Vita huset som ska känna sig träffad av hennes kritik.

- Jag är gäst i Amerika, jag älskar verkligen New York. Det är en fantastisk plats att leva på, säger Diana Krall.

- Mitt nya album ligger ganska långt ifrån det romantiska och lyriska som jag har gjort tidigare. Jag gör min egen musik nu och känner att jag vill ta mer ansvar för utvecklingen i världen med texterna jag skriver tillsammans med Elvis, säger sångerskan.

Men titelspåret The girl in the other room, där hon gjort musiken och skrivit texten ihop med Costello, är en betraktelse över kärlekens förmåga att oroa och förvirra. Totalt innehåller albumet sex nya sånger av paret Krall-Costello. Diana Krall beskriver samarbetet som respektfullt och att deras konstnärliga ambitioner ligger mycket nära varandras.

Lyriken håller sig för det mesta inom den romantiska sfär där vi är vana att finna Diana Krall. Undantaget är den mycket personliga I'm coming through där Krall delger oss sin smärta över förlusten av en förälder. Förutom nämnda satir av Mose Allison har Diana Krall till den här plattan lånat material av bland andra Tom Waits (Temptation) och Joni Mitchell (Black crow).

Krall är i Sverige på en pressturné inför skivsläppet den 8 april. I höst återkommer hon under sin världsturné med konserter i Göteborg den 19 och i Stockholm den 20 november. (PM)

ROLF SUNDBLAD

Mer läsning

Annons