Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det var svårt för mig"

Annons

Mellan 1996 och 2003 har Will Smith gjort fyra stora actionfilmer som dragit in mer än en miljard kronor - Independence day håvade in hela 2,2 miljarder. Och hans senaste alster verkar inte bli något undantag. Under sina första tre dagar på amerikanska biografer spelade I, robot in 390 miljoner kronor.

Den utspelar sig i en värld där människor omges av robotar som sköter alla trista och tunga jobb. De är konstruerade efter tre lagar, varav den första och viktigaste innebär att de inte kan skada människor. Will Smith spelar Del Spooner, en bitter mordutredare som hatar robotar och som får vatten på sin kvarn när en av dem misstänks för mord.

- Jag hoppas att många upptäcker de subtila budskapen i filmen. Som rasismen - min karaktär är en rasist och filmen berättar om slaveri och den oundvikliga revolution som slaveri skapar. Den handlar om robotar, men vi använde mycket tid till att lägga in idéer och mönster från vår värld, säger han.

Filmen är regisserad av australiern Alex Proyas, mest känd för kultfilmen The crow. Han har läst de flesta av Asimovs böcker (ingen liten bedrift eftersom science fiction-gurun skrev nästan 500 verk) och har länge drömt om att göra film av hans robotnoveller.

- Asimov utforskar vad det innebär att vara människa och det fascinerar mig, precis som linjen mellan artificiell intelligens och mänsklig intelligens - och det faktum att den blir mer och mer utsuddad, säger Proyas.

Det var Alex Proyas som fick Will Smith att släppa sin vanliga, skojfriska filmfigur och göra Del Spooner till en förgrämd och misstänksam man.

-Själv skulle jag aldrig varit modig nog att välja att spela en mörk, olycklig rollfigur. Alex pushade mig att göra saker som var annorlunda. Han sade hela tiden "Nej, nej, tona ner det, vi behöver inte den sortens humor - säg det bara".

- Tidigare har jag alltid tagit i med 110 procent i varje scen. I Ali var jag tvungen att hitta en karaktär, men han var så överdriven hela tiden. Där var jag bekväm. Men Spooner är helt enkelt inte lycklig. Det finns ingen energi i hans liv. Det var svårt för mig - jag älskar livet.

Fotnot: Filmen har smygpremiär i kväll. Den recenseras i torsdagens tidning.

KARIN SVENSSON

Mer läsning

Annons