Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det var som djungelboken"

/

I kväll får nya amatörer prova sina matlagningskunskaper i TV4:s Sveriges mästerkock. Två av dem är Rättvikstjejerna Eva-Lott Långberg och Josefina Drake.

Annons

– Juryn är som djungelboken, de är Mowgli, Baloo och Shere-khan, säger Eva-Lott Långberg.

Hon följde förra årets premiäromgång slaviskt och skickade in en anmälan när det blev dags för uppföljaren.

– Jag hade glömt bort det när de fick tag på mig. Men jag var välkommen på audition. Min dotter följde med och när jag såg kön så tänkte jag att "det här gör jag aldrig". Vi stod nästan sist, men hade otroligt roligt sällskap i kön.

Hon passerade nålsögat och fick laga mat åt juryn och när det blev dags så valde hon att göra en kräftlasagne.

– Det var ett ganska enkelt val. Min pappa tillverkade kräftburar och fiskade själv så jag gjorde en kräftlasagne. Jag hade äkta Barken-kräftor med mig, säger hon.

Vad juryn tyckte om rätten visar sig i programmet. Det är dock inte första gången Eva-Lott Långberg tävlar i mat i tv.

– Jag har alltid varit fascinerad av matlagning sedan jag var liten. Mamma och pappa duktiga var matlagare båda två. När jag gick i sexan var jag med i ett matlagningsprogram i ett program som hette Discotaket. Jag tog med mig min syrra och lagade mat i tv och vi vann faktiskt.

Vad är din favoritmat?

– Jag tycker mycket om traditionell husmanskost, fast att man hottar till den litegrann. Jag kan inte gå efter recept. Man får prova sig fram. Jag använder gamla beprövade recept och ändrar lite – matlagningens motsvarighet till shabby chic.

Vad tycker du om programupplägget?

– Det är fantastiskt. Man tror att det är skådespeleri, men det är på riktigt. Blodigt allvar. Fantastiskt tv-team och människor att jobba med. Roligt att få göra det här första. Det har varit svårt att ta det till sig. När man står där så är man helt tiltad i huvudet. Nu när man ser den här jingeln som går – jag tror knappt att jag ska vara med.

Josefina Drake kom i gång sent med matlagningen och det var inte förrän hennes dotter föddes för ett par år sedan som intresset vaknade till liv. Men även hon följde programmet slaviskt förra säsongen.

– Jag har sett den säkert hundra gånger. Jag är lite fegis och sa att jag aldrig skulle väga söka. Mina kompisar har pushat mig och jag skickade in efter en kväll ute med brudarna.

Hur var det när du väl var på plats?

– Det var fruktansvärt. Jag kommer knappt ihåg något från när jag var där inne. Det var overkigt att komma in och se allt. Väldigt stort.

Vad lagar du helst?

– Svensk mat, inte kanske husmans, utan mest vilt och sådant man har runt sig. Jag lagade älgfärsbiffar och skogssvampssås på audition.

I år har TV4 flaggat för att produktionen är större och mer påkostad. Det märktes, menar Josefina Drake.

– Det kommer att bli många överraskningar i år, säger hon.

Mer läsning

Annons