Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det var riktigt kul i Dalarna år 2006

Annons

Alla dessa listor som kom och gick - inte visste jag att de var livet... December är summeringarnas månad. Och jag älskar listor.

Ångesten är stor när man ska skriva dem själv, men jag kastar mig gärna över andras. Ångesten är ofrånkomlig eftersom man alltid glömmer något viktigt.

Man kan i alla fall konstatera att 2006 var ett kul år. Här är några saker att se tillbaks på och minnas - och bara en bråkdel av allt som hände, naturligtvis.

Den första stora nöjeshändelsen i Dalarna var naturligtvis när Melodifestivalen kom till Leksand. Den första och bästa deltävlingen ihela årets upplaga. Leksand glittrade, dalahästarna målades i rosa och kommunens alla ambassadörer på olika nivåer sprang som skållade råttor för att smida medan järnet var varmt.

Att få se hela cirkusen på nära håll var intensivt och kul. Men det var skönt när det var över.

Melodifestivalen i övrigt visade bland annat att hårdrock blivit nästan lika folkligt och harmlöst som dansbandsmusik (Poodles och Lordi) och att inga segrar ska tas ut i förskott (Carola).

Sommaren i Dalarna är alltid nöjestät. Så också 2006.

Internationella stjärnor som Dwight Yoakam, Sigur Rós och Diana Krall besökte Dalhalla och Peace & Love-festivalen visade upp sitt digraste program hittills och blev välförtjänt belönade med publikrekord.

Tänk bara att få se New York Dolls och Patti Smith på en scen i Dalarna.

På en scen i Dalarna var också Robert Wells och Rhapsody in Rock i somras. Flera gånger. Ja, hela femton gånger kunde man se den storslagna showen i Dalhalla. Alla föreställningar var utsålda, vilket innebar att 60 000 personer såg Robban släppa loss bland stenkulisserna.

Vad ska man säga om detta? För att vara snäll: Robban vet vad som går hem.

Robert Wells gjorde också debut som fiktiv karaktär i tidningens stora sommarföljetong Skräcken i Dalhalla, en gruvlig historia om hemliga dalasällskap, konspirationer och slemmiga, urgamla monster. Att han inte blev uppäten på riktigt framgick när han den 8 december kom tillbaks till Dalarna, nu tillsammans med Joe Labero.

Filmåret 2006 har varit ganska knapert, åtminstone när det gäller svensk film.

Ingen svensk film är ens i närheten för att kvala in på en årsbästalista. Publiken har också svikit. Kanske har de sparat sina biopengar till juldagsfilmen Göta kanal 2.

Här är min biotopp:

Brokeback Mountain (Ang Lee)

Efter Bröllopet (Susanne Bier)

Grizzly Man (Werner Herzog)

...och årets tre bästa konserter var:

Thåström, Maserhallen, Borlänge

Mannen var magiskt och av den trista hallen märktes till slut inget alls.

Patti Smith, Peace & Love, Borlänge

En levande legend och Kurt Wallander-fan på dalamark som levererade en lysande akustisk spelning.

Strapping Young Lad, Hultsfredsfestivalen

Galet var ordet. Galet bra också.

2007 börjar hårt. Stenhårt. Ingen vill missa när Napalm Death spelar på Club Dread i Borlänge den 12 januari.

Listan med årets bästa skivor får ni vänta en hel vecka på.

Och efter nyår ska jag vara hemma en bra stund för att ta hand om mina barn på heltid. Men vi kommer att synas ändå - och var snälla mot min vikarie Fredrika.

Mer läsning

Annons